Άλιστερ Κρόουλι : Η ιστορία του, η σχέση του με την ελίτ και η κληρονομιά του

Το παρακάτω κείμενο είναι ελεύθερη μετάφραση του εξής κειμένου :
https://vigilantcitizen.com/hidden-knowledge/aleister-crowley-his-story-his-elite-ties-and-his-legacy/

Τον αποκαλούσαν “Μέγα Θηρίο 666” (Great Beast 666) και ο τύπος τον είχε χαρακτηρίσει ως τον “Διαβολικότερο Άντρα της Ιστορίας” (Wickedest Man in History). O Άλιστερ Κρόουλι (Aleister Crowley) βρίσκεται στο επίκεντρο του ίσως σημαντικότερου κινήματος του 20ου και του 21ου αιώνα. Είχε συνεργαστεί με τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών MI-5 και διατηρούσε σχέσεις με μερικές από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του κόσμου. Το παρόν άρθρο εξετάζει τα έργα και τη ζωή του αποκρυφιστή Άλιστερ Κρόουλι, καθώς και τη σχέση του με την παγκόσμια ελίτ, η οποία διευκόλυνε τη διάδοση του κινήματος της φιλοσοφίας του Θελήματος (Thelema).

Άλιστερ Κρόουλι

Αν και θεωρείται ως ο σημαντικότερος αποκρυφιστής του 20ού αιώνα και αναγνωρίστηκε από το BBC ως ο 73ος “σημαντικότερος Βρετανός όλων των εποχών”, οι περισσότεροι δεν τον έχουν καν ακουστά. Ο Άγγλος αποκρυφιστής, μυστικιστής και τελετουργικός μάγος Άλιστερ Κρόουλι είναι απίστευτα δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους (αποκρυφιστές, καλλιτέχνες, διασημότητες κ.λπ.), αλλά παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό. Βέβαια, για ποιο λόγο θα έπρεπε να ήταν γνωστός; Τι επέτυχε; Για να το θέσουμε απλά, προέβλεψε τη ριζική φιλοσοφική αλλαγή που σάρωσε τον δυτικό πολιτισμό κατά τον 20ο αιώνα. Ιδρύοντας τη φιλοσοφία του Θελήματος και ανακοινώνοντας την έλευση ενός Νέου Αιών (New Aeon), ο Κρόουλι όχι μόνο διατύπωσε τις κύριες φιλοσοφικές αρχές του 21ου αιώνα, αλλά ήταν μέρος της κινητήριας δύναμης που τις προώθησε.

Λόγω των σεξουαλικών τελετών, της κατανάλωσης ναρκωτικών και των πειραμάτων Μαύρης Μαγείας (στα Αγγλικά “Black Magick”, με ένα πρόσθετο “k” στη λέξη “magic” ώστε να τη διαφοροποιήσει από τη ψυχαγωγική μαγεία), ο Κρόουλι κατηγορήθηκε και κατακρίθηκε έντονα από τον τύπο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι το “Μέγα Θηρίο 666” ζούσε μια διπλή ζωή : Ο Κρόουλι όπως φαίνεται διατηρούσε δεσμούς με τη βρετανική κυβέρνηση και συνεργάστηκε με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και με υψηλόβαθμα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Η μυστική κοινωνία Ο.Τ.Ο, η οποία έγινε δημοφιλή χάρη σε αυτόν, είχε στις τάξεις της μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής, οι οποίοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για να προωθήσουν την κύρια φιλοσοφία του : το Θέλημα.

Στα νεανικά του χρόνια

O Κρόουλι νέος
O Κρόουλι νέος

Ο Κρόουλι μεγάλωσε σε μια πλούσια και θρήσκα οικογένεια. Οι γονείς του ήταν μέρος της Exclusive Brethren, μια συντηρητική φατρία της Χριστιανικής αδελφότητας Plymouth Brethren. Ο πατέρας του, ένας ταξιδιώτης κήρυκας, ήταν ιδιαίτερα ευσεβής και λέγεται ότι διάβαζε κάθε μέρα τη Βίβλο στη γυναίκα και τον γιο του μετά το πρωινό.
[1. Lawrence Sutin, “Do What Thou Wilt: A Life of Aleister Crowley]

Ο Κρόουλι διατήρησε καλή σχέση με τον πατέρα του αλλά περιφρόνησε τη μητέρα του, η οποία τον χαρακτήρισε “θηρίο”, ένα όνομα που τον ακολούθησε εφ’όρου ζωής.

Όταν έχασε τον πατέρα του από καρκίνο του πνεύμονα στην ηλικία των 11 ετών, ο Κρόουλι κληρονόμησε την οικογενειακή περιουσία και άρχισε να σπουδάζει αγγλική λογοτεχνία στο Trinity College στο Cambridge. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών ο Κρόουλι άρχισε να επαναστατεί και να αποκηρύσσει το χριστιανικό του υπόβαθρο. Αμφισβήτησε τη Βίβλο, συμμετείχε σε σεξουαλικές δραστηριότητες με γυναίκες και πόρνες και ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό. Ένα άλλο συμβολικό βήμα ήταν η αλλαγή του ονόματός του από Edward Alexander σε Aleister. Ορίστε ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του που περιγράφει τους λόγους αλλαγής του ονόματός του :

“Για πολλά χρόνια απεχθανόμουν να να με φωνάζουν Alick, εν μέρει λόγω του δυσάρεστου ήχου και μορφής της λέξης, εν μέρει επειδή ήταν το όνομα με το οποίο με φώναζε η μητέρα μου. Το όνομα Edward δεν μου ταίριαζε και τα χαϊδευτικά Ted και Ned ήταν ακόμα λιγότερο κατάλληλα. Το όνομα Alexander ήταν πολύ μεγάλο και το Sandy συνιστούσε ξανθά μαλλιά και φακίδες. Είχα διαβάσει κάπου ότι το ιδανικότερο όνομα για να γίνει κάποιος διάσημος έπρεπε να αποτελείται από έναν δάκτυλο ακολουθούμενο από έναν σπονδείο, όπως στο τέλος ενός εξαμέτρου, για παράδειγμα Jeremy Taylor. Το όνομα Aleister Crowley πληρούσε αυτούς τους όρους και το Aleister είναι η γαελική μορφή του Alexander. Το να το υιοθετήσω θα ικανοποιούσε τα ρομαντικά μου ιδανικά. Η απαίσια ορθογραφία A-L-E-I-S-T-E-R προτάθηκε ως η σωστή μορφή από τον ξάδελφο Gregor, ο οποίος θα έπρεπε να ήξερε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το A-L-A-I-S-D-A-I-R παράγει έναν πολύ κακό δάκτυλο. Γι ‘αυτούς τους λόγους φορτώθηκα το παρόν όνομα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά βέβαια ότι με διευκόλυνε να γίνω διάσημος. Αναμφίβολα θα γινόμουν, όποιο όνομα και αν είχα επιλέξει.”

[2. Aleister Crowley, The Confessions of Aleister Crowley: An Autohagiography]

Ίσως οι πιο σημαντικές εμπειρίες στα νεανικά του χρόνια ήταν οι ομοφυλοφιλικές του σχέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον μετέπειτα βιογράφο του, Lawrence Sutin, τον οδήγησαν σε μια “συνάντηση με μια έμφυτη θεότητα”. Αυτό του προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό, τις μυστικές κοινωνίες και, πιο συγκεκριμένα, αυτό που αργότερα θα αποκαλούσε Sex Magick.

Μυστικές κοινωνίες

Ο Κρόουλι με ρούχα μάγου
Ο Κρόουλι με ρούχα μάγου

Πριν ακόμα κλείσει τα τριάντα, ο Κρόουλι εντάχθηκε σε πολλές εσωτεριστικές ομάδες όπου είτε τον θαύμαζαν και ανέβαινε σε υψηλό βαθμό, είτε τον περιφρονούσαν και τον απέβαλαν. Εμπνευσμένος από το βιβλίο του Arthur E. Waite, “The Book of Black Magic and of Pacts”, το 1898 ο Κρόουλι εντάχθηκε στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής, γνωστό ως “Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα” (Great White Brotherhood). Αυτή η μυστική κοινωνία είχε ανάμεσα στα μέλη της άτομα με μεγάλη επιρροή στην κοινωνία. Εκεί εισήχθη στην τελετουργική μαγεία και την τελετουργική χρήση ναρκωτικών.

Το 1899, φέρεται να έγινε μέλος της σύναξης μαγισσών του George Pickingill. Ωστόσο, δεν ήταν ευπρόσδεκτος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης του και των τάσεων του προς την ομοφυλοφιλία (κάτι που ήταν σοκαριστικό εκείνη την εποχή, ακόμα και στον κύκλο των μάγων). Η ιέρεια της σύναξης του τον περιέγραψε αργότερα ως ένα “βρώμικο μυαλό με τάσεις μοχθηρότητας, και φαύλο μικρό τέρας !”
[3. Rosemary Ellen Guiley, The Encyclopedia of Witches and Witchcraft]

Ο Κρόουλι εξελίχθηκε σε υψηλόβαθμο Ελευθεροτέκτονα, ενώνοντας πολλές στοές και αποκτώντας αρκετούς Μασονικούς βαθμούς. Στην αυτοβιογραφία του, ο Κρόουλι περιέγραψε την απόκτηση του 33ου (και τελευταίου) βαθμού του Σκωτικού τύπου στο Μεξικό :

“Ο Don Jesus Medina, απόγονος του μεγάλου δούκα της Αρμάδας, και ένας από τους υψηλότερους αρχηγούς του Σκωτικού τύπου του Ελευθεροτεκτονισμού. Κατέχοντας ήδη βαθιά καβαλιστική γνώση σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα, με θεώρησε άξιο ώστε να μου απονέμει την υψηλότερη μύηση που ήταν στο χέρι του. Αποκτήθηκε ειδική εξουσία ενόψει της περιορισμένης παραμονής μου, και ωθήθηκα άμεσα να δεχτώ τον 33ο και τελευταίο βαθμό πριν φύγω από τη χώρα. “

[4. ‘Ο.π. Crowley]

Με τη βοήθεια του διακεκριμένου συγγραφέα και Ελευθεροτέκτονα John Yarker, ο Κρόουλι απέκτησε και άλλους μασονικούς βαθμούς, συμπεριλαμβανομένου του 3ου στη Γαλλία από την αγγλοσαξωνική στοά No. 343, του 33ου του ακανόνιστου Σκωτικού τύπου “Cerneau”, και του 90ου / 95ου τύπου του Μέμφις/Μισραϊμ. [5. ‘Ο.π.Sutin] Ωστόσο, σύμφωνα με την Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, της οποίας η αναγνώριση θεωρείται πρότυπο για την Μασονική εγκυρότητα, κανένας από αυτούς τους Μασονικούς φορείς δεν θεωρήθηκε κανονικός και ως εκ τούτου δεν θεωρήθηκε ποτέ επίσημος Ελευθεροτέκτονας.

Το Βιβλίο του Νόμου (The Book of the Law), το Θέλημα και ο Αιών του Ώρου

Το 1904, ο Κρόουλι και η καινούργια του σύζυγος Ρόουζ επισκέφθηκαν την Αίγυπτο για τον μήνα του μέλιτος. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού o Κρόουλι έγραψε το πιο διάσημο βιβλίο του : το Βιβλίο του Νόμου (Liber Legis, The Book of the Law), το οποίο θα γινόταν αργότερα ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγος του Κρόουλι τον οδήγησε σε ένα μουσείο στο Κάιρο, όπου του έδειξε μια στήλη νεκροταφείου του 7ου αιώνα π.Χ, γνωστή ως στήλη του Ankh-ef-en-Khonsu (η οποία αργότερα θα τιμόταν ως η Στήλη της Αποκάλυψης). Ο Κρόουλι εκπλήχθηκε από τον αριθμό του εκθέματος : 666, o αριθμός του θηρίου στο Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Η στήλη της αποκάλυψης, αριθμός εκθέματος 666
Η στήλη της αποκάλυψης, αριθμός εκθέματος 666

Αργότερα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αίγυπτο, ο Κρόουλι συμμετείχε με τη Ρόουζ σε ένα μαγικό τελετουργικό κατά το οποίο ισχυρίστηκε ότι έλαβε ένα μήνυμα από μια οντότητα ονομαζόμενη Aiwass. Ως αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας, ο Κρόουλι έγραψε τα τρία πρώτα κεφάλαια του Βιβλίου του Νόμου – ένα μυστικιστικό κείμενο που πίστευε ότι θα φέρει επανάσταση στο μέλλον της ανθρωπότητας.

“Ανακοίνωσε την έλευση ενός νέου αιών στον οποίο ο Κρόουλι έχει γίνει ο ιερέας-πρίγκιπας μιας νέας θρησκείας, την Εποχή του Ώρου. Επρόκειτο να διαμορφώσει έναν σύνδεσμο μεταξύ της ανθρωπότητας και της “ηλιακής-πνευματικής δύναμης, κατά την οποία ο θεός Ώρος θα προεδρεύει για τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια για την εξέλιξη της συνείδησης σε αυτόν τον πλανήτη. (…)

Το μήνυμα του Aiwass, ο οποίος ο Κρόουλι πίστευε ότι ήταν ο φύλακας άγγελος του, τον έπεισε ότι ο σκοπός της ζωής του ήταν να δώσει τη χαριστική βολή στην εποχή του Όσιρι με το ετοιμοθάνατο προσάρτημα του, τη Χριστιανική πίστη, και να χτίσει πάνω στα ερείπια της μια νέα θρησκεία βασισμένη στο νόμο του Θελήματος”

[6. Peter Tompkins, Η μαγεία των οβελίσκων]
Εξώφυλλο του Βιβλίου του Νόμου
Εξώφυλλο του Βιβλίου του Νόμου

“Αδ ! Η εκδήλωση της Νουιτ.
Η αποκάλυψη της συντροφιάς του ουρανού.
Κάθε άντρας και κάθε γυναίκα είναι ένα άστρο.
Κάθε αριθμός είναι άπειρος· δεν υπάρχει διαφορά.
Βοήθησε με, ω πολεμιστή κύριε των Θηβών, στην αποκάλυψή μου ενώπιον των Τέκνων των ανθρώπων!”

Οι πρώτες γραμμές του Βιβλίου του Νόμου (μετάφραση Αρίσταρχου Παπαδημητρίου)

“Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βιβλίο του Νόμου περιγράφεται να περιέχει απόκρυφους τύπους κοσμικού πεδίου, “μερικοί ανοιχτά εκφρασμένοι, μερικοί καλυμμένοι στον πιο περίπλοκο ιστό καβαλιστικών κωδικών που έχουν ποτέ υφανθεί σε κείμενο”. Δεν ήταν μόνο ένα έργο “αυτόματης γραφής”, είπε ο Κρόουλι, αλλά ένα ξεκάθαρο μήνυμα μιας οντότητας υπεράνθρωπης δύναμης και γνώσης, κάποια εξωγήινη υπερβατική πηγή, “ένας από τους πραγματικούς κρυμμένους δασκάλους που στη συνέχεια θα του εκδηλώνονταν”.

[7. Ό.π.]

Σύμφωνα με τον Kenneth Grant, προστατευόμενο του Κρόουλι, όποιος έχει την ικανότητα να κατανοήσει τη γλώσσα των συμβολισμών “θα συγκλονιστεί με την ακρίβεια της σύνοψης του πνεύματος του αιών”. [8. Ό.π.] Με άλλα λόγια, όπως η Βίβλος κυβέρνησε τον Δυτικό Πολιτισμό κατά τις δύο τελευταίες χιλιετίες, έτσι και το Θέλημα περιγράφει το φρόνημα των επόμενων δύο χιλιετιών.

“Στον Αιών του Ώρου η δυαδική προσέγγιση της θρησκείας θα ξεπεραστεί μέσω της κατάργησης της παρούσας έννοιας ενός Θεού που δεν είναι ο εαυτός μας. Οι δύο θα ενωθούν. “Ο άνθρωπος δεν θα λατρεύει πλέον τον Θεό ως εξωτερικό παράγοντα, όπως στον Παγανισμό, ή ως εσωτερική κατάσταση συνείδησης, όπως στον Χριστιανισμό, αλλά θα συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με τον Θεό”. O νέος Αιών του Ώρου, που βασίζεται στην ένωση της αρσενικής και της θηλυκής πολικότητας, θα περιλαμβάνει τη μαγική χρήση του σπέρματος και της έκστασης, που θα κορυφωθεί με την αποθέωση της ύλης – “στην συνειδητοποίηση της παλιάς Γνωστικής έννοιας ότι η ύλη δεν είναι διπλή αλλά μία με το Πνεύμα ” – συμβολίζεται από τον ανδρόγυνο Μπαφομέτ των Ναϊτών και των Πεφωτισμένων.”

Το Βιβλίο του Νόμου έγινε η βάση του Θελήματος, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικές φιλοσοφικές ιδέες :

1 – Το να κάνεις αυτό που θέλεις, θα είναι το σύνολο του νόμου (Do what thou wilt shall be the whole of the Law).
2 – Η αγάπη είναι ο νόμος, η αγάπη υπό τη θέληση (Love is the law, Love under will).
3 – Κάθε άντρας και κάθε γυναίκα είναι ένα άστρο (Every man and every woman is a star)

Το εξάκτινο αστέρι
Το εξάκτινο αστέρι, κύριο σύμβολο του Θελήματος

Πιστεύεται ευρέως ότι το ρητό “Do What Thou Wilt” σημαίνει “κάνε ό,τι θέλεις”, περιγράφοντας επομένως μια εγωιστική αναζήτηση για άμεση ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Ωστόσο, οι μυημένοι της φιλοσοφίας διαφωνούν με αυτήν την περιγραφή του αξιώματος, καθώς πιστεύουν ότι προορίζεται να ερμηνευθεί σε μεταφυσικό επίπεδο. Το Θέλημα σημαίνει “Θέληση”. Ο κύριος στόχος αυτής της φιλοσοφίας είναι η πραγματοποίηση της Αληθινής Θέλησης μας, η οποία περιγράφεται ως ο “υψηλότερος προορισμός” ενός ατόμου ή ο σκοπός της ζωής του, ανεξάρτητα από τα δεοντολογικά ή τα ηθικά εμπόδια.

“Δεν υπάρχουν “πρότυπα του Σωστού”. Η ηθική είναι χαζομάρα. Κάθε άστρο πρέπει να βρει τη δική του τροχιά. Στο διάολο με τις “ηθικές αρχές”. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.”

[10. Aleister Crowley, The Old and New Commentaries to Liber AL]

Ο Κρόουλι ενσωμάτωσε τις διδασκαλίες αυτές στο νεοσύστατο Α.’.A.’ (Argenteum Astrum ή αλλιώς Ασημένιο Αστέρι), μια μαγική τάξη που προοριζόταν να γίνει διάδοχος του παρωχημένου Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής. Προκειμένου να προκαλέσει ενδιαφέρον για το τάγμα του, ο Κρόουλι δημοσίευσε επίσης το The Equinox – A Journal of Scientific Illuminism (ένας όρος που δανείστηκε από το Τάγμα των Πεφωτισμένων του Adam Weishaupt) όπου αποκάλυψε εσωτεριστικές τελετές και τεχνικές. Το μετέπειτα έργο του με τίτλο Book of Lies τράβηξε την προσοχή του επικεφαλή της Ordo Templi Orientis (O.T.O), τον Theodor Reuss, ο οποίος σύντομα τον μύησε και τον έκανε Grand Master του O.T.O. Ο λόγος για μια τέτοια αναγνώριση ήταν η γνώση του για τη σεξουαλική μαγεία.

Το O.T.O και η Σεξουαλική Μαγεία

Ο Κρόουλι του Ο.T.O
Ο Κρόουλι, γνωστός και ως o “Μέγας Μπαφομέτ” του Ο.T.O

Το μαγικό και μυητικό σύστημα του Ο.T.O έχει στα εσώτατα πεδία του ένα σύνολο διδασκαλιών για τη σεξουαλική μαγεία. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι ακόμα και το ακρωνύμιο αυτής της τάξης είναι κάπως φαλλικό. H σεξουαλική μαγεία χρησιμοποιεί τη σεξουαλική πράξη, ή τις ενέργειες, τα πάθη και τις διεγέρσεις που προκαλεί, ως το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιαστεί η θέληση ή η μαγική επιθυμία στον μη σεξουαλικό κόσμο. Είναι ίση με τη “δύναμη της ζωής” και την “κουνταλίνι”. Μέσω της τελετουργικής χρήσης σεξουαλικών τεχνικών, εμπνευσμένων από Ταντρικές σχολές της Ανατολής, ο μυημένος μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της σεξουαλικής ενέργειας για να φτάσει σε υψηλότερες σφαίρες της πνευματικότητας.

“Το τάγμα είχε ανακαλύψει ξανά το μεγάλο μυστικό των Ναϊτών Ιπποτών, τη μαγεία του σεξ, το κλειδί όχι μόνο για την αρχαία αιγυπτιακή και ερμητική παράδοση, αλλά και για όλα τα μυστικά της φύσης, όλους τους συμβολισμούς του Ελευθεροτεκτονισμού, και όλα τα συστήματα Θρησκειών”.

[11. Theodor Reuss, Oriflamme]

Για να θέσει σε κίνηση τις “αποκρυφιστικές δυνάμεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον διαφωτισμό όλων έως το 2000 μ.Χ.”, ο Κρόουλι πείστηκε ότι η αποστολή του ήταν να “θεραπεύσει τον κόσμο της σεξουαλικής καταστολής”. Για να επιτύχει τον στόχο του, αποφάσισε να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια της σεξουαλικής συμπεριφοράς και να φέρει κάθε σεξουαλική ώθηση στο επίπεδο της λογικής συνείδησης. Για το σκοπό αυτό, πειραματίστηκε με αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης, συμπεριλαμβανομένων χασίς, κοκαΐνη και όπιο.

Ο Κρόουλι θα εισήγαγε τελικά (με αρκετές διαμαρτυρίες) την πρακτική της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής μαγείας στο Ο.Τ.Ο ως έναν από τους υψηλότερους βαθμούς του Τάγματος επειδή πίστευε ότι ήταν η πιο ισχυρή φόρμουλα. [12. Jason Newcomb, Sexual Sorcery] Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Κρόουλι κατανοούσε ότι οι κατηγορίες εναντίον των αρχικών Ναϊτών σχετικά με τη σοδομία και τα όργια με γυναίκες ήταν πραγματικές, αλλά μη κατανοητές από τους επικριτές τους.

Ο Κρόουλι είχε επίσης μαζί του μια σειρά από “Πορφυρές Γυναίκες” (Scarlet Women) : η πιο γνωστή από αυτές ήταν η Leah Hirsig, η λεγόμενη “Πίθηκος του Θωθ” (Ape of Thoth). Μαζί ενέδωσαν σε ποτά, ναρκωτικά και σεξουαλική μαγεία. Πιστεύεται ότι ο Κρόουλι έκανε προσπάθειες με πολλές από αυτές ωστε να γεννήσουν ένα “Μαγικό παιδί” (Magickal child) (βλ. το Μωρό της Ρόζμαρι του Roman Polanski), αλλά καμία από τις προσπάθειες του δεν έπιασε σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε. Αντ ‘αυτού μυθιστορηματοποίησε τις προσπάθειές του σε ένα βιβλίο με τίτλο “Moonchild”, που δημοσιεύθηκε το 1929.

Eξώφυλλο του Moonchild του Άλιστερ Κρόουλι
To εξώφυλλο του Moonchild του Άλιστερ Κρόουλι

Στο Θέλημα, η Πορφυρή γυναίκα ισοδυναμεί με τη Βαβυλών τη Μεγάλη, τη Μητέρα των Πορνών και των Βδελυγμάτων της Αποκάλυψης. Ο Κρόουλι και οι προστατευόμενοι του συχνά πειραματιζόταν με αυτήν την ιδέα.

Μυστικός πράκτορας 666

Τα αλλόκοτα του Κρόουλι άρχισαν να αναφέρονται στον τύπο και σύντομα έγινε γνωστός ως μάγος μαύρης μαγείας, σατανιστής ακόμα και ναρκομανής, και χαρακτηρίστηκε ως ο “Διαβολικότερος Άντρας της Ιστορίας”. Ωστόσο, μη ταξινομημένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε τη Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών να τον προσλάβει ως πράκτορα. (Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Βρετανικό Στέμμα προσλάμβανε κάποιον διάσημο αποκρυφιστή, μια τέτοια συνεργασία είχε ήδη συμβεί για παράδειγμα μεταξύ του John Dee και της Βασίλισσας Ελισάβετ A’.)

Η πιο σημαντική δουλειά που έχει γίνει πάνω στο θέμα της κατασκοπικής σταδιοδρομίας του Κρόουλι είναι ο Μυστικός Πράκτορας 666 (Secret Agent 666) του Richard B. Spence. Χρησιμοποιώντας έγγραφα από βρετανικά, αμερικανικά, γαλλικά και ιταλικά αρχεία, ο Μυστικός Πράκτορας 666 αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο του Κρόουλι στη βύθιση του υπερωκεάνιου “Λουζιτάνια”, μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της Ισπανίας, την αποτροπή των ιρλανδικών και ινδικών εθνικιστικών συνωμοσιών, και την πτήση του Ρούντολφ Ές το 1941.

Εξώφυλλο του βιβλίου Μυστικός Πράκτορας 666
Εξώφυλλο του βιβλίου Μυστικός Πράκτορας 666

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Spence αποκάλυψε ένα έγγραφο από το παλιό τμήμα Στρατιωτικών Πληροφοριών του Στρατού των ΗΠΑ που υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Κρόουλι ότι είναι κατάσκοπος :

“Ο Άλιστερ Κρόουλι ήταν υπάλληλος της Βρετανικής Κυβέρνησης… σε αυτήν τη χώρα σε επίσημη επιχείρηση την οποία ο Βρετανός Πρόξενος της Νέας Υόρκης γνωρίζει πλήρως”

[13. Secret Agent 666, αναφορά σε στρατιωτικό έγγραφο των ΗΠΑ]

Σύμφωνα με τον Spence:

“Ο Κρόουλι ήταν επιδέξιος ερασιτέχνης ψυχολόγος, είχε τη μυστηριώδη ικανότητα να επηρεάζει τους ανθρώπους και πιθανώς χρησιμοποιούσε υπνωτισμό στη μυστική δουλειά του. Το άλλο πράγμα που χρησιμοποιούσε καλά ήταν τα ναρκωτικά. Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε πολύ λεπτομερείς μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της μεσκαλίνης (πεγιότ). Προσκαλούσε διάφορους φίλους για δείπνο, τους έφτιαχνε κάρυ και τους έβαζε μεσκαλίνη στο φαγητό. Στη συνέχεια, παρατηρούσε και σημείωνε τη συμπεριφορά τους. Η μεσκαλίνη χρησιμοποιήθηκε αργότερα από υπηρεσίες πληροφοριών για πειράματα στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και νοητικό έλεγχο.”

[14. Ό.π.]

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κρόουλι έγινε συντάκτης ενός φιλο-γερμανικού περιοδικού με τίτλο The Fatherland, στο οποίο δημοσίευσε προκλητικά αντι-βρετανικά άρθρα. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι τα γραπτά του ήταν τόσο παράλογα και αλλόκοτα που τελικά βοήθησαν τον σκοπό των Βρετανών. Ο Κρόουλι πρότεινε επίσης πολλές ιδέες για να βοηθήσει τους συμμάχους, οι περισσότερες από τις οποίες απορρίφθηκαν. Μια από αυτές ενώ αρχικά απορρίφθηκε, εφαρμόστηκε αργότερα. Αυτό περιελάμβανε πτώση φυλλαδίων στη γερμανική ύπαιθρο με φρικτές προβλέψεις όσον αφορά το αποτέλεσμα του πολέμου και απεικόνιση της ναζιστικής ηγεσίας ως σατανική. Η πείρα του στις επικοινωνίες, στην προπαγάνδα και στη διαχείριση της κοινής γνώμης θα χρησιμοποιόταν αργότερα ώστε να γίνει το Θέλημα μια σημαντική δύναμη στη σημερινή λαϊκή κουλτούρα.

Σημαντικοί προστατευόμενοι του

Ως επικεφαλής του O.T.O στην Καλιφόρνια, ο Κρόουλι δίδαξε σε άτομα που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην Αμερικανική κοινωνία. Ένα από αυτά είναι ο Jack Parsons.

Ο Jack Parsons ερευνούσε την προώθηση πυραύλων στο California Institute of Technology. Ήταν ένας από τους κύριους ιδρυτές του Jet Propulsion Laboratory και της Aerojet Corp, καθώς επίσης και ένας από τους πρωτοπόρους της πυραυλικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο του πάνω στην ανάπτυξη στερεών καυσίμων και στην εφεύρεση των μονάδων JATO για τα αεροσκάφη ήταν υψίστης σημασίας για την έναρξη της διαστημικής εποχής της ανθρωπότητας. Ο αναγνωρισμένος μηχανικός Theodore von Kármán, φίλος και ευεργέτης του Parsons, δήλωσε ότι το έργο του Parsons και των συνομηλίκων του βοήθησε να ξεκινήσει η εποχή των διαστημικών ταξιδιών. Ως εκ τούτου, ο κρατήρας Parsons στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης πήρε το όνομά του.

“(Ο Jack Parsons) έχει χαρακτηριστεί ως “το άτομο που συνέβαλε περισσότερο στην επιστήμη των πυραύλων” και ως άτομο “που ταξίδεψε υπό σφραγισμένες εντολές της κυβέρνησης των ΗΠΑ”

[15. Michael A. Hoffman II, Secret Societies and Psychological Warfare]

Ο Parsons ήταν, υπό πλήρη μυστικότητα, βαθιά αναμεμειγμένος στον αποκρυφισμό και έγινε εξέχον μέλος του O.T.O, όπου συμμετείχε σε ακραίες τελετές σεξουαλικής μαγείας :

“Μεταξύ των πολλών σεξουαλικών συντρόφων του Parsons ήταν και η ίδια η μητέρα του (οι αιμομιξίες τους είναι καταγεγραμμένες). Τόσο η μητέρα όσο και ο γιος ενεπλάκησαν με κτηνοβασία, και φαίνεται ότι ανήκαν σε είδος ψυχωτικών με τη δυνατότητα να λειτουργούν φυσιολογικά δημοσίως και να επιτυγχάνουν θέσεις εξουσίας έναντι των άλλων.”

[16. Ό.π.]

Το 1942, ο Parsons διορίστηκε επικεφαλής της στοάς Agapé O.T.O από τον Κρόουλι. Όπως και ο Κρόουλι, ο Parsons είχε εμμονή με την ιδέα της δημιουργίας ενός “μαγικού παιδιού” με τη Βαβυλών ή την Πορφυρή Γυναίκα.

“Δεν έχει δοθεί αρκετή έμφαση στον σκοπό της επιχείρησης του Parsons. Επιδίωξε να δημιουργήσει ένα μαγικό παιδί που θα ήταν προϊόν του περιβάλλοντός της παρά της κληρονομικότητας της. Ο ίδιος ο Κρόουλι περιγράφει το Moonchild με αυτούς τους όρους. To Babalon Working (σειρά από μαγικά τελετουργικά) ήταν προετοιμασία για τον επερχόμενο Θεληματικό μεσσία”

[17. Richard Metger, John Whiteside Parsons: Anti-Christ Superstar]
Ο Parsons στη στοά Agapé
Ο Parsons με συναδέλφους του στη στοά Agapé

Δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ της επαγγελματικής και της αποκρυφιστικής ζωής του Parsons. Είχε γίνει γνωστός για το γεγονός ότι απήγγελλε το ποίημα του Κρόουλι “Ύμνος στον Πάνα” πριν από κάθε δοκιμή πυραύλου.

Thrill with the lissome lust of the light,
O man! My man!
Come careering out of the night
Of Pan! Io Pan!
Io Pan! Io Pan! Come over the sea
From Sicily and from Arcady!
Roaming as Bacchus, with fauns and pards
And nymphs and satyrs for thy guards,
On a milk-white ass, come over the sea
To me, to me,
Come with Apollo in bridal dress
(Shepherdess and pythoness)
Come with Artemis, silken shod,
And wash thy white thigh, beautifal God,
In the moon of the woods, on the marble mount,
The dimpled dawn of the amber fount!
Dip the purple of passionate prayer
In the crimson shrine, the scarlet snare,
The soul that startles in eyes of blue
To watch thy wantonness weeping through
The tangled grove, the gnarled bole
Of the living tree that is spirit and soul
And body and brain – come over the sea,
(Io Pan! Io Pan!)
Devil or God, to me, to me,
My man! My man!
Come with trumpets sounding shrill
Over the hill!
Come with drums low muttering
From the spring!
Come with flute and come with pipe!
Am I not ripe?
I, who wait and writhe and wrestle
With air that hath no boughs to nestle
My body, weary of empty clasp,
Strong as a lion and sharp as an asp –
Come, O come!
I am numb
With the lonely lust of devildom.
Thrust the sword through the galling fetter,
All-devourer, all begetter;
Give me the sign of the Open Eye,
And the token erect of thorny thigh,
And the word of madness and mystery,
O Pan! Io Pan!
Io Pan! Io Pan Pan! Pan Pan! Pan,
I am a man:
Do as thou wilt, as a great god can,
O Pan! Io Pan!
Io Pan! Io Pan Pan! I am awake
In the grip of the snake.
The eagle slashes with beak and claw;
The Gods withdraw;
The great beasts come, Io Pan! I am borne
To death on the horn
Of the Unicorn.
I am Pan! Io Pan! Io Pan Pan! Pan!
I am thy mate, I am thy man,
Goat of thy flock, I am gold, I am god,
Flesh to thy bone, flower to thy rod.
With hoofs of steel I race on the rocks
Through solstice stubborn to equinox.
I rave; and I rape and I rip and I rend
Everlasting, world without end,
Mannikin, maiden, maenad, man,
In the might of Pan.
Io Pan! Io Pan Pan! Pan! Io Pan!

“Ύμνος στον Πανα” του Άλιστερ Κρόουλι (δεν έχω βρει κάποια “επίσημη” ελληνική μετάφραση οπότε σας παραθέτω την πρωτότυπη έκδοση στα Αγγλικά)
Πάνας
Ο Πάνας

Ο Parsons αργότερα συσχετίστηκε με ένα άτομο που θα αποκτούσε τεράστια επιρροή : τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, αυτόν που θα καθιέρωνε την Εκκλησία της Σαηεντολογίας.

Λ. Ρον Χάμπαρντ
Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ

Ο Parsons έκανε μεγάλη αίσθηση στον Χάμπαρντ, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού, και τον μύησε στα μυστικά του O.T.O.

“Σε ένα ανακοινωθέν του 1946 στον Κρόουλι, ο Parsons έγραψε: “Πριν από περίπου τρεις μήνες συνάντησα τον αξιωματικό (του αμερικανικού ναυτικού) Λ. Ρον Χάμπαρντ… Αν και ο Ρον δεν έχει λάβει επίσημη εκπαίδευση στη Μαγεία (Magick), έχει εξαιρετική εμπειρία και κατανόηση στον τομέα… Είναι το πιο θεληματικό πρόσωπο που γνώρισα ποτέ και είναι απόλυτα σύμφωνος με τις αρχές μας. Ενδιαφέρεται επίσης για τη δημιουργία του Νέου Αιών… Συγκεντρώνουμε τους πόρους μας σε μια συνεργασία που θα λειτουργεί ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για τον έλεγχο των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων.”

[18. Ό.π.]
Χάμπαρντ και Κρόουλι
Τμήμα ενός άρθρου του 1969 σχετικά με τη σχέση του Χάμπαρντ και του Κρόουλι.

Σήμερα η Εκκλησία της Σαηεντολογίας του Χάμπαρντ είναι μια εξαιρετικά επιρροή και καλά χρηματοδοτούμενη σέκτα που διαθέτει περισσότερα από 8 εκατομμύρια μέλη, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων υψηλού επιπέδου όπως ο Τομ Κρουζ, ο Γουίλ Σμιθ, ο Τζον Τραβόλτα και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ.

Λαϊκή κουλτούρα

Παρόλο που ο Κρόουλι πέθανε σχεδόν απένταρος, πολεμώντας τον εθισμό του στην ηρωίνη, η κληρονομιά του παραμένει κολοσσιαία. Ο αντίκτυπος του Κρόουλι στη σημερινή λαϊκή κουλτούρα είναι αισθητός σε πολλά επίπεδα, είτε μέσω άμεσων αναφορών στο πρόσωπο του είτε μέσω έργων εμπνευσμένων από το Θέλημα.

Τα πιο εμφανή παραδείγματα της επιρροής του Κρόουλι στη δημοφιλή κουλτούρα είναι οι αναφορές που έγιναν από ροκ σταρ που λάτρευαν το πρόσωπο και τη φιλοσοφία του, όπως οι Beatles και ο Τζίμι Πέιτζ.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Ο Κρόουλι στο εξώφυλλο του άλμπουμ “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” των Beatles
Jimmy Page disciple of Aleister Crowley
Jimmy Page disciple of Aleister Crowley
Jay-Z Do What Thou Wilt
Ο Jay-Z φοράει μπλούζα με το πιο διάσημο ρητό του Κρόουλι : “Do What Thou Wilt”

Ο Crowley ενέπνευσε επίσης πολλούς χαρακτήρες ταινιών, όπως ο Le Chiffre – ο “κακός” στη ταινία Τζέιμς Μποντ “Casino Royale” του Ίαν Φλέμινγκ, και o σατανικός μάγος Adrian Marcato στο Μωρό της Ρόζμαρι. Αναφορές στον Κρόουλι και στο Θέλημα βρίσκονται σε επίσης περίεργα μέρη όπως το anime Yu-Gi-Oh! όπου ένας από τους χαρακτήρες της σειράς ονομάζεται Alister προς τιμήν του. Αυτός ο χαρακτήρας φέρει στο μέτωπό του τη “Σφραγίδα του Ορείχαλκου” (The Seal of Orichalcos), η οποία είναι αντίγραφο του εξάκτινου αστεριού του Κρόουλι.

Alister Yu-Gi-Oh!
Ο Alister φέρει το εξάκτινο αστέρι στο μέτωπό του

Πέρα από αυτές τις άμεσες αναφορές, μπορούμε να διακρίνουμε την επίδραση της Θεληματικής φιλοσοφίας του Κρόουλι και το όραμά του για έναν Νέο Αιών σε αμέτρητα προϊόντα μαζικής ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, εξέχοντα μέλη του Ο.Τ.Ο συμμετείχαν (και εξακολουθούν να συμμετέχουν) σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ, ενσωματώνοντας στην πλοκή τους Θεληματικές αρχές. Η επιστημονική φαντασία είναι ένα προτιμώμενο είδος που εκθέτει τους θεατές σε προγνωστικό προγραμματισμό.

“Το O.T.O εισάγει στην αγορά ιστορίες, κυρίως επιστημονικής φαντασίας, με υποσυνείδητα και απόκρυφα θέματα, οι οποίες δημοσιεύονται σε δημοφιλή βιβλία και περιοδικά. Αξιοσημείωτες αναφορές είναι το “Ξένος σε ξένη χώρα” του Heinlein A. Robert, το “Rocket to the Morgue” του Anthony Boucher, καθώς και “Ο φρουρός” και “Το τέλος της παιδικής ηλικίας” του Άρθουρ Κλαρκ. (…)

Μέσω της πρόσφατα αναπτυσσόμενης επιστημονικής φαντασίας, το O.T.O μπόρεσε να διαμορφώσει το όραμα της Αμερικής μέσω προγνωστικού προγραμματισμού, ο οποίος προβλέπει ένα “αναπόφευκτο μέλλον”, επηρεάζοντας έτσι τα πάντα, από την αρχιτεκτονική των πόλεών μας μέχρι τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων, καθώς και τη σύλληψη μιας ιδέας “προόδου και απελευθέρωσης” στο μέλλον. (…)

Η ικανότητα του Ο.Τ.Ο να μεταμορφώσει την Αμερική συνίστατο στον συσχετισμό αυτού του αισχρού ψέματος με την επιστήμη και την επιστημονική φαντασία, τη διαμόρφωση των μέσων και της ιατρικής κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν τους, και τη δημιουργία μιας νέας “Θεληματικής” θρησκείας για τις μάζες.”

[19. Ό.π.]

Επίλογος

Στις μέρες μας ο Κρόουλι θεωρείται είτε μια παρεξηγημένη μυστικιστική ιδιοφυΐα είτε ένας ανήθικος τσαρλατάνος, ένας προφήτης για μια εποχή πνευματικής διαφώτισης ή ένας σατανικός προάγγελος του Αντίχριστου, ένας πράκτορας για τη σεξουαλική απελευθέρωση της ανθρωπότητας ή ένας παιδεραστής εθισμένος στα ναρκωτικά. Ήταν αληθινά τα πνευματικά του οράματα ή εξαπάτησε χιλιάδες οπαδούς; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση πλέον δεν έχει και τόση σημασία. Ως νεαρός, ο Κρόουλι ήθελε να γίνει διασημότητα και να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και, με τον δικό του τρόπο, πέτυχε και τους δύο αυτούς στόχους. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του τον έκανε ένα καλτ σύμβολο, ενώ τα φιλοσοφικά και τα εσωτεριστικά του έργα σήμερα ασκούν σημαντική επιρροή στον πολιτισμό, στις αξίες και στην πνευματικότητα.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστορικές προσωπικότητες που χάνουν τη σημαντικότητα τους με το πέρασμα των χρόνων, η επιρροή του Κρόουλι αυξάνεται σταθερά στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τύχης ή φυσικής εξέλιξης. Ο Κρόουλι και το Ο.Τ.Ο διατηρούσαν δεσμούς με υψηλού επιπέδου μέλη των βρετανικών και αμερικανικών κυβερνήσεων, καθώς και με σημαντικές προσωπικότητες στην επιστήμη, στις αρχές και στον πολιτισμό. Η παγκόσμια ελίτ, που επικρατείται από αξίες Πεφωτισμένων, είναι απόλυτα σύμφωνη με το Θέλημα του Κρόουλι. Αυτές οι διασυνδέσεις διευκόλυναν τη διάδοση και την αποδοχή των έργων του στη λαϊκή κουλτούρα. Ο Κρόουλεϊ δεν προέβλεπε μόνο την εγκατάλειψη των παραδοσιακών θρησκειών και την αποδοχή του Αιών του Ώρου, αλλά ήταν μέρος της κινητήριας δύναμης που έκανε αυτές τις αλλαγές να συμβούν. Το όραμά του για έναν Nέο Αιών συμπίπτει επίσης με το αρχαίο σχέδιο των Πεφωτισμένων σχετικά με μια παγκόσμια τάξη κυβερνούμενη από μια “διαφωτισμένη” ελίτ. Η διατύπωση μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά το ερμητικό φιλοσοφικό υπόβαθρο είναι το ίδιο. Ας πούμε ότι όσον αφορά αυτό το θέμα, ο Κρόουλι και η Εξουσία έχουν βάλει στο “μάτι τους” τον ίδιο στόχο… και αυτό το μάτι είναι το Μάτι του Ώρου.

Σχολιάστε

Loading...