Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ολοένα και περισσότερες διεθνείς εταιρίες κολοσσούς, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Οι δικαιολογίες που επικαλούνται σπάνια έχουν σχέση με οικονομικούς λόγους, εφόσον ούτως ή άλλως οι περισσότερες από αυτές σημειώνουν σημαντικά κέρδη. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Δεν είμαι οικονομολόγος οπότε το άρθρο που ακολουθεί είναι, όπως συνήθως άλλωστε, εικασίες σχετικά με διάφορα γεγονότα.
Αρκετά συχνά πλέον γίνεται λόγος για περικοπές σε πασίγνωστες εταιρίες όπως η Amazon, η Microsoft, η Google καθώς και πάρα πολλές άλλες. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Τechcrunch, υπολογίζεται ότι το 2023 στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 240.000 εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα.
Οι περισσότερες περικοπές προσωπικού παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2023 (…) όπου η τεχνολογική βιομηχανία αναπροσάρμοσε τα σχέδιά της μετά από έκρηξη δαπανών εν μέσω της πανδημίας και μειωμένα έσοδα.
Ωστόσο, καθώς το 2023 πλησιάζει προς το τέλος του, οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι.
Η Smitarani Tripathy, αναλύτρια κοινωνικών δικτύων στην εταιρεία ερευνών GlobalData, δήλωσε σε μια ανάρτηση του Ιανουαρίου 2022 ότι οι περισσότεροι ηγέτες του κλάδου πιστεύουν ότι οι “συνεχόμενες απολύσεις είναι αποτέλεσμα του φόβου της ύφεσης” καθώς και των “υπερβολικών προσλήψεων που οδήγησαν σε τεχνολογικές φούσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19”.
https://www.verdict.co.uk/the-largest-tech-company-layoffs-in-2023/
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2023, παραμένουν πολλά ερωτηματικά για το πόσο θα διαρκέσουν οι μαζικές απολύσεις. Spoiler alert : διήρκεσαν όλο το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται να συνεχίσουν ακάθεκτα.
Υπάρχει πιθανότητα όλες αυτές οι απολύσεις να σχετίζονται με τις δηλώσεις του Τιμ Γκάρνερ;
Ποιος είναι ο Τιμ Γκάρνερ;
Ο Τιμ Γκάρνερ είναι γνωστός ως κατασκευαστής πολυτελών διαμερισμάτων στην Αυστραλία. Έχει χαρακτηριστεί από την εφημερίδα The Australian ως “το παιδί θαύμα των διαμερισμάτων”. Ουσιαστικά πρόκειται για μεγιστάνα του οποίου η προσωπική περιουσία ανέρχεται σε 677 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρεία του έχει χαρτοφυλάκιο 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που τον τοποθετεί στην 192η θέση της λίστας Rich 250 της Αυστραλίας.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν έκανε κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Property Summit της Australian Financial Review :
“Νομίζω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να δουλεύουν τόσο πολύ εν μέσω της πανδημίας COVID. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι πληρώνονται πολλά ενώ κάνουν λίγα και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Η ανεργία πρέπει να αυξηθεί κατά 40-50% κατά την άποψή μου. Πρέπει να πονέσει η οικονομία. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι εργάζονται για τον εργοδότη τους και όχι το αντίθετο. Υπάρχει μια συστηματική αλλαγή όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή τη νοοτροπία και αυτό θα γίνει μέσω ενός πλήγματος στην οικονομία, κάτι που επιδιώκεται να γίνει παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Πιστεύω ότι ο κάθε εργοδότης το αντιλαμβάνεται πλέον. Σίγουρα γίνονται μαζικές απολύσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να μην το συζητούν, αλλά απολύεται κόσμος και αρχίζουμε να βλέπουμε λιγότερη αλαζονεία στην αγορά εργασίας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί θα δημιουργήσει την ισορροπία του ισολογισμού.”
Τιμ Γκάρνερ, https://app.podscribe.ai/episode/87540074
Η δηλώσεις του ξεσήκωσαν παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να απολογηθεί. Δεν θα μεταφέρω τη δημόσια συγγνώμη του σε αυτό το άρθρο, το θέμα έχει ήδη καλυφτεί επαρκώς από τα ΜΜΕ.
Ωστόσο θέλω να επεκταθώ σε ένα απόσπασμα των δηλώσεων του το οποίο σχετικά λίγα άρθρα ανέλυσαν : “Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία για να επιστρέψουν στην κανονικότητα”
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία
Θεωρητικά το κράτος αποσκοπεί με κάθε δυνατό τρόπο να μειώσει την ανεργία ώστε να ρέει το χρήμα, να υπάρχει ανάπτυξη και να έχουμε μια υγιή οικονομία.
Οπότε για ποιον λόγο η οποιαδήποτε κυβέρνηση να προσπαθεί να την αυξήσει αντί να τη μειώσει; Επιπλέον τίθεται ένα άλλο θέμα : Από που προέρχεται η πληροφορία ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν την ανεργία;
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοούσε με τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία ενδέχεται να έχει και διάφορα νοήματα αν λάβουμε υπόψιν τα συμφραζόμενα. Δυστυχώς ο συνεντευκτής δεν του ζήτησε να αναπτύξει περαιτέρω τα λεγόμενα του. Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα παραμένουν.
Ας δούμε τι αναφέρουν κάποια άρθρα σχετικά με αυτό το επίμαχο σημείο των δηλώσεων του :
Αυτή είναι πράγματι η πολιτική όλων των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων που συνεργάζονται μαζί τους. Οι δηλώσεις του Γκάρνερ επισημαίνουν ότι το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων, που προωθείται στο όνομα της “καταπολέμησης του πληθωρισμού”, στην πραγματικότητα στοχεύει την εργατική τάξη, μέσω της μεταβολής των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
https://www.wsws.org/en/articles/2023/09/14/dqzv-s14.html
Ωστόσο αρκετοί πιστεύουν ότι γνώριζε πλήρως τι έλεγε και περιέγραψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως βρίσκει κι άλλους δισεκατομμυριούχους σύμφωνους.
http://www.mixanitouxronou.gr/quot-i-anergia-prepei-na-paei-sto-40-quot-o-disekatommyrioychos-poy-sokare-me-ton-kynismo-toy/
Ο Πολωνός οικονομολόγος Μίχαλ Καλέτσκι υποστήριξε ότι οι κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια μόνιμη οικονομική ανάπτυξη με χαμηλή ανεργία και αυξημένα κέρδη για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο Καλέτσκι προέβλεψε ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων θα μισούσαν κάτι τέτοιο επειδή θα επέτρεπε στους απλούς ανθρώπους να είναι λιγότερο υποταγμένοι σε αυτούς. Για την επιχειρηματική τάξη, κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καθημερινή ικανοποίηση να βλέπεις τους κατώτερους σου να πέφτουν στα πόδια σου.
https://theintercept.com/2023/09/23/tim-gurner-speech-unemployment/
(…)
Το ταξικό ένστικτο του Γκάρνερ του υποδεικνύει ακριβώς αυτό που προέβλεψε ο Καλέτσκι.
(…)
Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε μια πολύ καλύτερη, πλουσιότερη κοινωνία για όλους. Αλλά οι άνθρωποι στην κορυφή θα προτιμούσαν μια χειρότερη, φτωχότερη χώρα, αν κάτι τέτοιο απαιτείται ώστε να παραμείνουν οι κυρίαρχοι.
Το άρθρο του The Intercept κλείνει με έναν σύνδεσμο προς τον “σιδερένιο νόμο των θεσμών” :
Ο σιδερένιος νόμος των θεσμών, που δημιουργήθηκε από τον πολιτικό αρθρογράφο Τζόν Σβάρτς, αναφέρει:
Οι άνθρωποι που ελέγχουν τους θεσμούς νοιάζονται κυρίως για την εξουσία τους στον θεσμό και όχι για τη εξουσία του ίδιου του θεσμού. Έτσι, προτιμούν να “αποτύχει” ο θεσμός, ενώ οι ίδιοι παραμένουν στην εξουσία εντός του θεσμού, παρά να “πετύχει” ο θεσμός, αν αυτό απαιτεί να χάσουν οι ίδιοι την εξουσία τους εντός του θεσμού.
https://rationalwiki.org/wiki/Iron_law_of_institutions
Αν λάβουμε όλα τα στοιχεία υπόψιν μας, τότε σχηματίζεται μια αρκετά συγκεκριμένη εικόνα: Η ελίτ δεν θέλει να χάσει την εξουσία της και κάνει τα πάντα για να την διατηρήσει, ακόμα και αν χρειάζεται να χάσουν τη δουλειά τους και να υποφέρουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ίσως και εκατομμύρια, αν αναλογιστούμε ότι το πλήγμα στον τομέα εργασίας δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι ενδέχεται τα νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα στην παγκόσμια κλίμακα.
Όλα αυτά θυμίζουν μια γνώριμη τακτική της ελίτ για να μας επιβάλει αυτά που θέλει : Τάξη μέσα απο το χάος.
Τάξη μέσα από το χάος
Tο σύνθημα “Τάξη μέσα από το χάος” έχει διάφορες ερμηνείες. Σε ευρύτερη κλίμακα, σηματοδοτεί μια δραστική αλλαγή στην κοινωνία : 1) Ένα γεγονός προκαλεί χάος και πανικό 2) Εμφανίζεται μια λύση η οποία όλως τυχαίως προωθεί την ατζέντα της ελίτ 3) Η κοινωνία αποδέχεται τις αλλαγές χωρίς αντίσταση (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Ο απώτερος στόχος της ελίτ είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που θα ελέγχει τους πάντες και τα πάντα.
Θα μπορούσαν οι μαζικές απολύσεις να συνεχιστούν μέχρι να εμφανιστεί, ως δια μαγείας, μια μαγική λύση η οποία θα βάλει τέλος στα προβλήματα μας; Ο χρόνος θα το δείξει.