Ο βίος του Αποστολικού Πατέρα Πολύκαρπου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του Πολύκαρπου. Ωστόσο, κάποιος Πιόνιος έγραψε μια επιστολή με τίτλο “Η ζωή του Πολύκαρπου”, η οποία αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες στη ζωή του Πολύκαρπου, αλλά δεν είναι καθολικά αποδεκτή ως αξιόπιστη. Σε αυτήν βρίσκουμε ονόματα και μέρη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φωτίσουν την πρώιμη ζωή αυτού του ιδιαίτερου επίσκοπου.

Θεωρείται ότι έγινε χριστιανός σε νεαρή ηλικία και αναδείχθηκε σε επίσκοπο από τον Απόστολο Ιωάννη στη Σμύρνη, λόγω της άμεσης σχετικής δήλωσης του Τερτυλλιανού.  Ακόμη και ο Ευσέβιος, ο ιστορικός της πρώιμης εκκλησίας, δήλωσε ότι ο Πολύκαρπος ήταν “φίλος των Αποστόλων”.  Ο Ειρηναίος αναφέρθηκε σε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη θέση που κατείχε ο Πολύκαρπος κατά την άποψη των συγχρόνων του, οι οποίες επίσης βοηθούν. Καθώς οι πληροφορίες συγκεντρώνονταν με πολύ περιορισμένο τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άμεσες δηλώσεις σχετικά με ένα πρόσωπο που μπορούν πράγματι να επαληθευτούν από περισσότερες από μία μαρτυρίες είναι σπάνιες. Ωστόσο, η αφήγηση του Ειρηναίου έχει επαληθευτεί πλήρως από άλλους σύγχρονους συγγραφείς.

Κατά τη συγγραφή του έργου του “Κατά των αιρέσεων” είπε:

“Αλλά και ο Πολύκαρπος όχι μόνο διδάχθηκε από τους αποστόλους και γνώρισε πολλούς που είχαν δει τον Χριστό, αλλά και διορίστηκε από τους αποστόλους στην Ασία επίσκοπος της εκκλησίας της Σμύρνης. Και εμείς τον είδαμε από τα πρώτα νεανικά μας χρόνια γιατί έζησε πολύ καιρό και πέθανε, όταν ήταν πολύ γέρος, με ένδοξο και επιφανή μαρτυρικό θάνατο, αφού πάντα δίδασκε αυτά που είχε μάθει από τους αποστόλους”.

Ο κύριος σκοπός του Ειρηναίου για τη συγγραφή του “Κατά των αιρέσεων” ήταν να καταπολεμήσει την επιρροή ψευδοδιδασκάλων όπως ο Βαλεντίνος και ο Μαρκίων. Ωστόσο, σε αυτή την υπεράσπιση του Ευαγγελίου, μοιράζεται πληροφορίες που είναι απαραίτητες για μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση του ανθρώπου που πραγματικά ήταν ο Πολύκαρπος κατά τη διάρκεια μιας πολύ αβέβαιης εποχής μέσα στο χριστιανικό κίνημα. Άλλοι συγγραφείς έγραψαν διάφορες πτυχές της ζωής αυτού του μοναδικού πατέρα της εκκλησίας. Ο Τερτυλλιανός και ο Ιγνάτιος είναι οι κυριότεροι συγγραφείς μεταξύ εκείνων που έδωσαν αυτές τις ιδιαίτερες πληροφορίες για ον Πολύκαρπο.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πλήρης εικόνα για το πώς έμοιαζε η διακονία του Πολύκαρπου είναι πολύ θολή. Ωστόσο, λόγω του χρονικού πλαισίου του Αποστόλου Ιωάννη και της διακονίας του στην περιοχή, είναι λογικό ότι ο Πολύκαρπος έγινε επίσκοπος της εκκλησίας της Σμύρνης σε σχετικά νεαρή ηλικία. Οι περισσότεροι μελετητές της Βίβλου τοποθετούν τη γέννησή του μεταξύ του 70 μ.Χ. και του 80 μ.Χ. Καθώς ο Απόστολος Ιωάννης πιστεύεται ότι πέθανε περίπου το έτος 100 μ.Χ., θα ήταν επίσης λογικό ο Πολύκαρπος να χειροτονήθηκε πιθανότατα στα είκοσί του χρόνια, στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι πέθανε γύρω στο 155 μ.Χ., πιθανότατα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διακονίας του μέσα στην πόλη της Σμύρνης.

Βλέποντας ότι αυτή η χρονική περίοδος που κάλυπτε περιείχε μερικούς γενικούς διωγμούς των Χριστιανών μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αυτό είναι ένα πολύ εκπληκτικό γεγονός, καθώς η μονιμότητα δεν ήταν κάτι συνηθισμένο λόγω του μεγάλου κινδύνου που αντιμετώπιζαν οι τοπικοί ιερείς και οι χριστιανοί ηγέτες. Η πόλη της Σμύρνης ήταν μία από τις μεγαλύτερες ρωμαϊκές πόλεις σε αυτό που είναι σήμερα η σύγχρονη Τουρκία. Βρισκόταν στην ακτή του Αιγαίου Πελάγους λιγο βορειότερα της πόλης της Εφέσου. Η πόλη ήταν ρωμαϊκός δήμος πριν από το 195 π.Χ. και μάλιστα φιλοξενούσε ναό προς τιμήν του Τιβέριου Καίσαρα.  Όντας παραθαλάσσια πόλη, αποτελούσε κύριο εμπορικό δρόμο από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς τη Ρώμη. Εξαιτίας της τοποθεσίας αυτής, ο πληθυσμός της ήταν μεγάλος και ποικιλόμορφος. Ωστόσο, η ανοχή προς τους χριστιανούς δεν ήταν απαραίτητα ισχυρή λόγω της διαφορετικής κουλτούρας.

Οι Ιουδαίοι, οι οποίοι είχαν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο, είχαν εγκατασταθεί στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και γύρω από αυτήν. Δεδομένου ότι ήταν μια πολύ κλειστή κοινότητα και δεν προσπαθούσαν πραγματικά να προσηλυτίσουν νέους οπαδούς από τους τοπικούς πληθυσμούς τους, τους παραχωρήθηκε μια θέση ανοχής. Για τους Χριστιανούς ίσχυε ακριβώς το αντίθετο. Ήταν ένας λαός απαρτιζόμενος από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ο κύριος σκοπός τους ήταν να εξαπλωθούν σε όλη την τοπική τους κοινότητα. Ως εκ τούτου, άρχισαν να ασκούν σημαντική επιρροή στην κοινωνία. Μαζί με αυτή την επιρροή ήρθε η δυσαρέσκεια και η περιφρόνηση από όσους δεν ακολουθούσαν τη χριστιανική πίστη. Σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο, οι χριστιανικοί διωγμοί ήταν αμείλικτοι.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, ο Πολύκαρπος κατάφερε να έχει συνεχή παρουσία ανάμεσα στους χριστιανούς που κατοικούσαν στη Σμύρνη. Το διάστημα των ετών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής του Πολύκαρπου. Δεν ήταν όπως οι Απόστολοι που ταξίδευαν σε διάφορα μέρη διαδίδοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ήταν ένας άνθρωπος που έγινε κόμβος της αποστολικής συνέχειας. Δεν φρόντιζε μόνο για την πνευματική ευημερία όσων βρίσκονταν στην πόλη του, αλλά ήταν επίσης γνωστός για την αφοσίωσή του στη διάδοση των διδασκαλιών που του παραδόθηκαν απευθείας από τους Αποστόλους. Διότι ο Πολύκαρπος δεν ήταν όπως άλλοι επίσκοποι της εποχής του, με την έννοια ότι κήρυττε αποκλειστικά από τις γραφές. Δίδασκε από τον Λόγο του Θεού και με άμεσες μαρτυρίες από πρώτο χέρι που έδιναν αξιοπιστία στο μήνυμά του. Τα γραπτά του, αν και μικρά, δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφερόταν υπερβολικά να είναι πρωτότυπος. Τα γραπτά του μάλιστα επικρίθηκαν ότι ήταν πολύ απλοϊκά και δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια σειρά από διάφορα εδάφια της Αγίας Γραφής.

Ο Πολύκαρπος ήταν απολύτως σεβαστός για τη σχέση που είχε με τους Αποστόλους, επειδή αποτελούσε γέφυρα αληθείας για τους Χριστιανούς του δεύτερου αιώνα που θα αναζητούσαν να γνωρίσουν το αληθινό αποστολικό μήνυμα. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι που είχαν πράγματι επαφή από πρώτο χέρι με κάποιον από τους Αποστόλους. Όλος του ο βίος μπορεί να συνοψιστεί στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διατηρήσει τις αξίες των διδασκαλιών του πρώιμου ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιούμε ότι η διαστρέβλωση του Ευαγγελίου ξεκίνησε πολύ νωρίς στην ιστορία της εκκλησίας. Η θεολογική πλάνη δεν άργησε να αυξηθεί, αλλά κρατήθηκε σε απόσταση από την πιστή αποφασιστικότητα της αποστολικής επιρροής. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα και ερώτημα, οι Απόστολοι γίνονταν καθολικά αποδεκτοί ως ο τελικός κανόνας της απόφασης. Αυτό φαίνεται από νωρίς στην Καινή Διαθήκη σχετικά με δύο ζητήματα, τα οποία επιλύθηκαν στην πρώτη Αποστολική σύνοδο των Ιεροσολύμων το 49 μ.Χ. στην Αντιόχεια. Το πρώτο ήταν η αποδοχή των εθνών στην εκκλησία. Ο δεύτερος τομέας του ζητήματος που αποφάνθηκαν οι Απόστολοι ήταν το θέμα που αφορούσε την περιτομή και τις εντολές. Απέσυραν την ιδέα ότι οι Εθνικοί Χριστιανοί θα έπρεπε να συνεχίσουν την υπακοή στις διατάξεις που ακολουθούσαν οι Ιουδαίοι από τις ημέρες του Μωυσή. Ακόμη και ο Απόστολος Παύλος έδωσε την ιδέα ότι ο Χριστός έκανε τον εαυτό Του τον ακρογωνιαίο λίθο της Εκκλησίας, αλλά θα την έχτιζε με τη βοήθεια των διακονιών των Αποστόλων.

Ο Πολύκαρπος βοήθησε επίσης καθοριστικά στη δομή του κανόνα της Καινής Διαθήκης. Στην Επιστολή προς Φιλιππησίους, ο Πολύκαρπος βάζει τη σφραγίδα έγκρισής του σε δεκαεπτά ξεχωριστά βιβλία, τα οποία τελικά θα γίνονταν μέρος του αποδεκτού εκκλησιαστικού κανόνα. Η επιστολή αυτή εμβάθυνε ακόμη και στο ζήτημα της δογματικής αβεβαιότητας σχετικά με την ανάσταση και την επιστροφή του Χριστού. Διατύπωσε ισχυρά βιβλικά επιχειρήματα και εξέφρασε ότι “η χριστιανική πίστη στον αληθινό Θεό συμπαρασύρει αναγκαστικά την πίστη στην ανάσταση, διότι ο Θεός είναι αυτός που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς”.

Ο Πολύκαρπος συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην αντιμετώπιση αιρετικών όπως ο Μαρκίων, ο οποίος ηγείτο μιας πίστης που αρνούνταν την Παλαιά Διαθήκη ως συμβατή με τον Χριστιανισμό και ότι υπήρχαν ουσιαστικά δύο διαφορετικοί Θεοί. Ο Ειρηναίος διηγήθηκε την ιστορία της συνάντησης που είχε ο Πολύκαρπος με τον Μαρκίωνα. Ο αιρετικός είπε στον σεβαστό επίσκοπο: “Μας αναγνωρίζεις, Πολύκαρπε”. Τότε ο Πολύκαρπος απάντησε: “Σας αναγνωρίζω! Σας αναγνωρίζω ως τον πρωτότοκο του Σατανά!”.

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ

Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος θα ήθελε να σκοτώσει ένα άτομο για την ιδιαίτερη πίστη ή θρησκεία του. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβαινε στους Χριστιανούς τα πρώτα διακόσια χρόνια της ύπαρξής τους. Ζούσαν, σε διάφορους βαθμούς, σε μια κατάσταση φόβου και αβεβαιότητας. Κάποιοι από αυτούς έζησαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πεθαίνοντας ως μάρτυρες, ενώ άλλοι ζούσαν πεθαίνοντας από γηρατειά. Πολλοί πιθανώς πίστευαν ότι ο Πολύκαρπος θα πέθαινε με παρόμοιο τρόπο όπως ο μέντοράς του, ο Ιωάννης, ως ταλαιπωρημένος γέρος απο φυσικα αίτια.

Όμως. Οταν ο Πολύκαρπος ήταν 86 ετών η διακονία του διαταράχθηκε από μια σειρά διωγμών στην περιοχή και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να κρυφτεί έξω από την πόλη σε ένα αγρόκτημα. Προσπάθησε να κρυφτεί, αλλά μόλις βρέθηκε άρχισε τη διαδικασία αντιμετώπισης της κατάστασής του. Ο John Foxe αφηγείται τη σύλληψή του με αυτόν τον τρόπο:

“Ο Πολύκαρπος, ακούγοντας ότι βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο, δραπέτευσε, αλλά η κρυψώνα του ανακαλύφθηκε από ένα παιδί. Από αυτή την περίσταση, και αφού ονειρεύτηκε ότι το κρεβάτι του έγινε ξαφνικά φωτιά και καταναλώθηκε σε μια στιγμή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν θέλημα Θεού να υποστεί μαρτύριο. Ως εκ τούτου, δεν επιχείρησε να διαφύγει για δεύτερη φορά όταν είχε την ευκαιρία να το κάνει, και όσοι τον συνέλαβαν έμειναν έκπληκτοι με το γαλήνιο και χαρούμενο πρόσωπό του. Αφού γλέντησε μαζί τους, επιθυμούσε μια ώρα για προσευχή, η οποία του επιτράπηκε, προσευχήθηκε με τέτοια θέρμη που οι φρουροί του μετάνιωσαν που ήρθαν γι’ αυτόν”.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ενώπιον του Ρωμαίου αξιωματούχου, ο Πολύκαρπος είχε την ευκαιρία να προσφέρει υποταγή στον Καίσαρα. Θα ήταν κάτι απλό, αλλά δεν το έκανε. Απάντησε με μία από τις πιο ισχυρές δηλώσεις που είναι γνωστές στη χριστιανική ιστορία, όταν δήλωσε: “86 χρόνια τον υπηρέτησα και ποτέ δεν μου έκανε κακό. Πώς μπορώ να βλασφημήσω τον Βασιλιά και Σωτήρα μου;”. Στη συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία από τον αξιωματούχο να “πείσει τον λαό” που φώναζε για τον θάνατό του. Εκείνος αρνήθηκε, επειδή θεώρησε ότι το πλήθος ήταν ανάξιο του μηνύματος της θεϊκής αγάπης εκείνη τη φοβερή στιγμή. Ως εκ τούτου, καταδικάστηκε τελικά να καεί στην πυρά. Καθώς τον τοποθετούσαν στο ξύλινο δοκάρι, οι φρουροί ήταν έτοιμοι να τον καρφώσουν στο ξύλο, αλλά εκείνος δήλωσε ότι η δύναμη του Θεού θα τον κρατούσε στη θέση του. Τον έδεσαν και έβαλαν το ξύλο στη φωτιά. Οι μαρτυρίες των μαρτύρων ανέφεραν ότι η φωτιά δεν τον έπιασε και ένας στροβιλώδης άνεμος κράτησε τη φωτιά μακριά. Τελικά ένας φρουρός μαχαίρωσε τον Πολύκαρπο στην καρδιά. Λέγεται ότι το αίμα που έτρεξε από το σώμα του έσβησε στην πραγματικότητα τη φωτιά. Το νεκρό σώμα του κατέβηκε και κάηκε ολοσχερώς. Αργότερα ήρθαν Χριστιανοί και μάζεψαν τα οστά του και τα έθαψαν κανονικά.

Σχολιάστε

Loading...