Η μυστηριώδης σύνδεση του Σείριου με την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης

Το παρακάτω κείμενο είναι ελεύθερη μετάφραση του εξής κειμένου :
https://vigilantcitizen.com/hidden-knowledge/connection-between-sirius-and-human-history/
Σείριος

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ο Σείριος, το “αστέρι του Σκύλου”, περιβάλλεται από μια μυστηριώδη παράδοση. Πρόκειται για ένα αστέρι με ιδιαίτερο συμβολισμό όπως του το αποδίδουν διάφορες αποκρυφιστικές διδασκαλίες. Για ποιο λόγο είναι ο Σείριος τόσο ξεχωριστός; Μήπως επειδή είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό; Ή μήπως επειδή η ανθρωπότητα έχει μια μυστηριώδη σχέση μαζί του από τους αρχαίους χρόνους; Αυτό το άρθρο εξετάζει τη σημασία του Σείριου και περιγράφει τον συμβολισμό που τον περιβάλλει.

Ο Σείριος βρίσκεται στον αστερισμό Canis Major, ή αλλιώς Μέγας Κύων, και ως εκ τούτου είναι γνωστός ως το αστέρι του Σκύλου. Είναι πάνω από είκοσι φορές πιο φωτεινός από τον ήλιο μας και διπλάσιος στο μέγεθος. Τη νύχτα, ο Σείριος είναι το λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό με χαρακτηριστικό γαλανόλευκο φως.

Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι ο Σείριος είχε μεγάλη σημασία στην αστρονομία, τη μυθολογία και τον αποκρυφισμό. Κάποιες αποκρυφιστικές σχολές τον θεωρούν ως τον “ήλιο πίσω από τον ήλιο” και, ως εκ τούτου, την πραγματική πηγή της ισχύος του ήλιου μας. Εάν η ζεστασιά του ήλιου μας διατηρεί τον φυσικό κόσμο ζωντανό, ο Σείριος θεωρείται αντίστοιχα ότι διατηρεί τον πνευματικό κόσμο ζωντανό.

Σείριος Μέγας Κύων

Στους αρχαίους πολιτισμούς

Στην Αρχαία Αίγυπτο, ο Σείριος θεωρούταν ως το πιο σημαντικό αστέρι στον ουρανό. Στην πραγματικότητα ήταν το θεμέλιο ολόκληρου του θρησκευτικού συστήματος των Αιγυπτίων. Λατρευόταν ως Σόθις και συνδέθηκε με την Ίσιδα, τη μητέρα θεά της αιγυπτιακής μυθολογίας. Η Ίσιδα είναι η γυναικεία πτυχή της τριάδας που σχηματίζεται από την ίδια, τον Όσιρι, και το γιο τους τον Ώρο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τον Σείριο σε πολύ μεγάλη αντίληψη αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες θεότητες τους συνδέονταν με το έναν ή με τον άλλο τρόπο με τον Σείριο. Ο Άνουβις, ο θεός του θανάτου ο οποίος απεικονιζόταν με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι σκύλου, είχε μια προφανή σχέση με το αστέρι του Σκύλου. Ο Ερμής, ο πρώτος δάσκαλος του ανθρώπινου γένους, συνδεόταν επίσης με τον Σείριο.

Το αιγυπτιακό ημερολογιακό σύστημα βασίστηκε στην ηλιακή άνοδο του Σείριου που συνέβαινε λίγο πριν από την ετήσια πλημμύρα του Νείλου το καλοκαίρι. Η ουράνια κίνηση του αστεριού παρατηρήθηκε και τιμόταν από τους αρχαίους Έλληνες, τους Σουμέριους, τους Βαβυλώνιους και πολλούς άλλους πολιτισμούς. Ο Σείριος επομένως θεωρήθηκε ιερός και η εμφάνισή του στον ουρανό συνοδευόταν από εορτασμούς. Το αστέρι του Σκύλου προανήγγειλε την έλευση των ζεστών και ξηρών ημερών Ιουλίου και Αυγούστου, εξ ου και ο δημοφιλής όρος στα Αγγλικά “the dog days of summer”, ή και στα Ελληνικά “κυνικά καύματα” (θερινοί καύσωνες)

Διάφοροι απόκρυφοι ερευνητές έχουν ισχυριστεί ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε σε τέλεια ευθυγράμμιση με τα αστέρια, και ειδικά με τον Σείριο. Το φως από αυτά τα αστέρια λέγεται ότι χρησιμοποιούταν σε τελετές αιγυπτιακών Μυστηρίων.

“Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν ότι μια φορά το χρόνο ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον Σείριο. Επομένως, η Μεγάλη Πυραμίδα κατασκευάστηκε έτσι ώστε, εκείνη την ιερή στιγμή, το φως του Αστέρα του Σκύλου να πέφτει πάνω στην τετράγωνη “Πέτρα του Θεού” στο άνω άκρο της Μεγάλης Γαλαρίας, κατεβαίνοντας στο κεφάλι του αρχιερέα, ο οποίος λάμβανε την Υπερ-Ηλιακή Δύναμη και προσπαθούσε μέσω του δικού του τελειοποιημένου Ηλιακού Σώματος να μεταδώσει σε άλλους Μυημένους αυτή την πρόσθετη διέγερση για την εξέλιξη της Θεότητας τους. Αυτός ήταν τότε ο σκοπός της “Πέτρας του Θεού”, όπου στην Τελετουργία, ο Όσιρις απονέμει το στέμμα ή το ουράνιο φως.”
“Ο Βορράς και ο Νότος αυτού του στέμματος είναι αγάπη”, δηλώνει ένας αιγυπτιακός ύμνος.
“Και έτσι κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας της Αιγύπτου το ορατό φως ήταν μόνο η σκιά του αοράτου Φωτός, και στη σοφία της αρχαίας χώρας τα σταθμά της Αλήθειας ήταν τα χρόνια του Υψίστου”

[1. Marshall Adams, The Book of the Master]

Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη Μεγάλη Πυραμίδα και τους μυστηριώδεις “αεραγωγούς” της έχουν οδηγήσει τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τη σημασία του Σείριου μέσα στην πυραμίδα.

Ευθυγράμμιση των άστρων με τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Ευθυγράμμιση των άστρων με τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Ο Ωρίονας (που συνδέεται με τον θεό Όσιρι) ευθυγραμμίζεται με την αίθουσα του Βασιλιά, ενώ ο Σείριος (που συνδέεται με τη θεά Ίσιδα) ευθυγραμμίζεται με την αίθουσα της Βασίλισσας.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του Σείριου είναι η συνέπεια του συμβολισμού και των εννοιών που συνδέονται με αυτόν. Κάποιοι πολιτισμοί έχουν ταυτίσει τον Σείριο με μορφή σκύλου καθώς και με πηγή (ή προορισμό) μυστηριώδους δύναμης. Στην κινεζική και ιαπωνική αστρονομία, ο Σείριος είναι γνωστός ως το “αστέρι του ουράνιου λύκου”. Αρκετές αυτόχθονες φυλές της Βόρειας Αμερικής αναφέρθηκαν στο αστέρι με όρους που συσχετίζονται με σκύλο : οι φυλές Seri και Tohono O’odham στα νοτιοδυτικά περιγράφουν τον Σείριο ως “σκύλο που ακολουθεί τα ορεινά πρόβατα”, ενώ οι Blackfoot τον αποκαλούν “Dog-face”. Οι Cherokee συνέδεσαν τον Σείριο με τον Αντάρη ως φύλακα του “Μονοπατιού των Ψυχών”. Η φυλή Wolf (Skidi) της Νεμπράσκα την γνώριζε ως “Wolf Star”, ενώ άλλα παρακλάδια της τον γνώριζαν ως “Coyote Star”. Βορειότερα, οι Ινουίτ του Bering Strait τον ονόμασαν “Moon Dog”.
[2. JB Holberg, Sirius: Brightest Diamond in the Night Sky]

Η φυλή Dogon και η Ατλαντίδα

Το 1971, ο Αμερικανός συγγραφέας Robert Temple δημοσίευσε ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο με τίτλο The Sirius Mystery, όπου ισχυρίστηκε ότι οι Dogons (μια αρχαία αφρικανική φυλή από το Μάλι) γνώριζαν λεπτομέρειες για τον Σείριο που θα ήταν αδύνατο να κατέχουν χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Dogons καταλάβαιναν τη δυαδική φύση του Σείριου, η οποία στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο αστέρια που ονομάζονται Σείριος A και Σείριος B. Αυτό οδήγησε τον Robert Temple να πιστέψει ότι οι Dogons είχαν σχέσεις με όντα από τον Σείριο. Αν και κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, ένας μεγάλος αριθμός μυστικών κοινωνιών (που έχουν ανάμεσα τους μερικούς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο) καθώς και κάποιων συστημάτων πεποιθήσεων, διδάσκουν μια μυστική σύνδεση ανάμεσα στον Σείριο και την ανθρωπότητα.

Στη μυθολογία των Dogons, η ανθρωπότητα λέγεται ότι γεννήθηκε από τους Nommo, μια φυλή αμφιβίων που κατοικούσαν σε έναν πλανήτη με τροχιά γύρω από τον Σείριο. Λέγεται ότι “κατέβηκαν από τον ουρανό σε ένα πλοίο που συνοδεύονταν από φωτιά και βροντές” και έδωσαν στον άνθρωπο γνώση. Αυτό οδήγησε τον Robert Temple να θεωρήσει ότι οι Nommos ήταν εξωγήινοι κάτοικοι του Σείριου που ταξίδεψαν στη γη κάποια στιγμή στο παρελθόν ώστε να διδάξουν σε αρχαίους πολιτισμούς (όπως τους Αιγύπτιους και τους Dogons) το αστρικό σύστημα του Σείριου καθώς και το δικό μας ηλιακό σύστημα. Αυτοί οι πολιτισμοί κατέγραψαν τις διδασκαλίες αυτές στις θρησκείες τους και τις έκαναν επίκεντρο των Μυστηρίων τους.

Η μυθολογία των Dogons είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τη μυθολογία άλλων πολιτισμών, όπως οι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλίτες και οι Βαβυλώνιοι, καθώς περιλαμβάνει τον αρχετυπικό μύθο ενός “μεγάλου δασκάλου από τα ψηλά”. Ανάλογα με τον πολιτισμό, αυτός ο δάσκαλος είναι γνωστός ως Ενώχ, Θώθ ή Ερμής ο Τρισμέγιστος και λέγεται ότι δίδαξε στην ανθρωπότητα τις θεολογικές επιστήμες. Στις αποκρυφιστικές παραδόσεις, πιστεύεται ότι ο Θώθ-Ερμής είχε διδάξει στους κατοίκους της Ατλαντίδας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον μύθο, έγιναν ο πιο προηγμένος πολιτισμός παγκοσμίως αν και αργότερα βυθίστηκε ολόκληρη η ήπειρος τους από τον Μεγάλο Κατακλυσμό (καταγραφές της πλημμύρας μπορούν να βρεθούν σε μυθολογίες διαφόρων πολιτισμών). Οι επιζώντες της Ατλαντίδας ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, όπου μετέφεραν τις προηγμένες γνώσεις τους. Οι αποκρυφιστές πιστεύουν ότι οι ανεξήγητες ομοιότητες μακρινών πολιτισμών (όπως οι Μάγιας και οι Αιγύπτιοι) μπορούν να εξηγηθούν από την κοινή τους επαφή με τους Άτλαντες.

“Μήπως ήταν η θρησκευτική, φιλοσοφική και επιστημονική γνώση που κατείχαν τα ιερατεία της αρχαιότητας από την Ατλαντίδα, της οποίας η βύθιση εξάλειψε κάθε υπόλειμμα του ρόλου της στο δράμα της παγκόσμιας προόδου; Η λατρεία των Ατλάντων στον ήλιο έχει διαιωνιστεί στις τελετουργίες του Χριστιανισμού αλλά και του παγανισμού. Τόσο ο σταυρός όσο και το φίδι ήταν εμβλήματα της θείας σοφίας της Ατλαντίδας. Οι θεϊκοί (Άτλαντες) πρόγονοι των Μάγιας και των Quichés της Κεντρικής Αμερικής συνυπήρχαν μέσα στην πράσινη και γαλάζια ακτινοβολία του Gucumatz, του “φτερωτού” φιδιού. Οι έξι σοφοί που γεννήθηκαν στον ουρανό εμφανίστηκαν ως κέντρα φωτός συνδεμένα μεταξύ τους ή συντιθέμενα από τον έβδομο – και αρχηγό – της αδελφότητας τους, το “φτερωτό” φίδι. Ο τίτλος του “φτερωτού” φιδιού εφαρμόστηκε στον Quetzalcoatl, ή Kukulcan, τον μυημένο της Κεντρικής Αμερικής. Το κέντρο της Ατλαντικής Σοφίας-Θρησκείας ήταν πιθανώς ένας μεγάλος πυραμιδικός ναός που στεκόταν στο μέτωπο ενός οροπεδίου που υψώθηκε στη μέση της Πόλης των Χρυσών Πυλών. Από εκεί έφυγαν οι Μυημένοι-Ιερείς του Ιερού Φτερού, μεταφέροντας τα κλειδιά της Παγκόσμιας Σοφίας έως τα άκρα της γης.
(…)
Από τους Άτλαντες ο κόσμος έχει λάβει όχι μόνο την κληρονομιά της τέχνης, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της ηθικής και της θρησκείας, αλλά και την κληρονομιά του μίσους, των συγκρούσεων και της διαστρέβλωσης. Οι Άτλαντες προκάλεσαν τον πρώτο πόλεμο, και λέγεται ότι όλοι οι επόμενοι πόλεμοι διεξήχθησαν σε μια άκαρπη προσπάθεια να δικαιολογήσουν τον πρώτο και να διορθώσουν το λάθος που προκάλεσε. Πριν βυθιστεί η Ατλαντίδα, οι πνευματικά Μυημένοι, που συνειδητοποίησαν ότι η γη τους ήταν καταδικασμένη επειδή είχε απομακρυνθεί από το Μονοπάτι του Φωτός, αποσύρθηκαν από την δυσοίωνη ήπειρο. Κρατώντας μαζί τους το ιερό και μυστικό δόγμα, αυτοί οι Άτλαντες εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο, όπου έγιναν οι πρώτοι “θεϊκοί” ηγέτες της. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κοσμολογικοί μύθοι που αποτελούν τη βάση των διαφόρων ιερών βιβλίων του κόσμου βασίζονται στα τελετουργικά του Ατλαντικού Μυστηρίου.”

[3. Manly P. Hall, The Secret Teachings of All Ages]

Είναι ο Θώθ-Ερμής ο Τρισμέγιστος το αντίστοιχο των Νοmmos των Dogons, που πιστεύεται ότι προέρχονται από τον Σείριο; Αρχαία κείμενα που αναφέρονται στον Ερμή τον περιγράφουν ως δάσκαλο μυστηρίων που “προέρχονταν από τα αστέρια”. Επιπλέον, ο Θώθ-Ερμής συνδέθηκε άμεσα με τον Σείριο στην αιγυπτιακή μυθολογία.

“Το αστέρι του Σκύλου : το αστέρι λατρευόταν στην Αίγυπτο και τιμόταν από τους αποκρυφιστές. Από τους Αιγύπτιους διότι η ηλιακή του άνοδος ήταν ένα σημάδι της ευεργετικής πλημμύρας του Νείλου, και από τους αποκρυφιστές επειδή συνδέεται μυστηριωδώς με τον Θώθ-Ερμή, θεό της σοφίας και τον Μερκούριο, σε άλλη μορφή. Έτσι ο Σόθις-Σείριος είχε και εξακολουθεί να έχει μια μυστικιστική και άμεση επιρροή σε ολόκληρο τον επίγειο παράδεισο, και συνδέεται με σχεδόν κάθε θεό και θεά. Ήταν “η Ίσιδα στον ουρανό” και ονομάστηκε Ίσιδα-Σόθις, γιατί η Ίσιδα ήταν “στον αστερισμό του σκύλου”, όπως δηλώνεται και στα μνημεία της. Όντας συνδεδεμένος με την Πυραμίδα, ο Σείριος συνδέθηκε λοιπόν με τις μυήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτήν.”

[4. Helena Blavatsky, Theosophical Glossary]

“Η τρισμέγιστη πραγματεία “Η Παρθένα του Κόσμου” της Αιγύπτου αναφέρεται στη “Μαύρη Τελετή”, που συνδέεται με τον “μαύρο” Όσιρι, ως τον υψηλότερο πιθανό βαθμό μυστικής μύησης στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία – είναι το απόλυτο μυστικό των μυστηρίων της Ίσιδας. Αυτή η πραγματεία αναφέρει ότι ο Ερμής ήρθε στη γη για να διδάξει στον άνθρωπο τον πολιτισμό, και στη συνέχεια “ανέβηκε στα αστέρια”, επιστρέφοντας στο σπίτι του και αφήνοντας πίσω του τη μυστηριώδη θρησκεία της Αιγύπτου με τα ουράνια μυστικά της που ήταν κάποια μέρα να αποκωδικοποιηθούν”.

[5. Robert Temple, The Sirius Mystery]

Η ερμηνεία της μυθολογίας των αρχαίων πολιτισμών δεν είναι ακριβής επιστήμη και οι συνδέσεις είναι εγγενώς δύσκολο να αποδειχθούν. Ωστόσο, ο συμβολική σχέση του Σείριου και της απόκρυφης γνώσης εμφανίζεται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας και έχει ταξιδέψει απρόσκοπτα στους αιώνες. Στην πραγματικότητα, η σχέση αυτή τιμάται το ίδιο σήμερα όσο και πριν από χιλιετίες. Οι σύγχρονες μυστικές κοινωνίες όπως οι Ελευθεροτέκτονες, οι Χρυσαυγίτες και οι Ροδόσταυροι (που θεωρούνται Ερμητικά Τάγματα λόγω του γεγονότος ότι οι διδασκαλίες τους βασίζονται σε αυτές του Ερμή του Τρισμέγιστου) αποδίδουν στον Σείριο υψίστη σημασία. Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να δει στο συμβολισμό τους τη βαθιά σύνδεση μεταξύ του Σείριου και της απόκρυφης φιλοσοφίας.

Ο Σείριος στον απόκρυφο συμβολισμό και στις μυστικές κοινωνίες

Ο Σείριος είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός για τα Ερμητικά Τάγματα που αναφέραμε προηγουμένως. Το αστέρι του Σκύλου είναι στην ουσία ο πυρήνας των διδασκαλιών και του συμβολισμού των μυστικών κοινωνιών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές μυστικές κοινωνίες πήραν την ονομασία τους από αυτό το αστέρι.

Στα Ταρώ

Ταρώ "Les Étoiles" (The star)

“To δέκατο έβδομο μεγάλο ατού ονομάζεται Les Étoiles (τα αστέρια στα Γαλλικά) και απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι που γονατίζει με το ένα πόδι στο νερό και έχει το άλλο πόδι επάνω, ενώ το σώμα της φέρνει κάπως στη σβάστικα. Έχει δύο δοχεία, το περιεχόμενο των οποίων χύνεται στη στεριά και στη θάλασσα. Πάνω από το κεφάλι του κοριτσιού υπάρχουν οκτώ αστέρια, ένα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά μεγάλο και φωτεινό. Ο Κόμης Court de Gébelin θεωρεί ότι το μεγάλο αστέρι είναι ο Σόθις ή Σείριος. Τα άλλα επτά αστέρια είναι οι ιεροί πλανήτες των αρχαίων. Πιστεύει ότι η γυναικεία φιγούρα είναι η Ίσιδα ενώ προκαλεί τις πλημμύρες του Νείλου που συνόδευαν την άνοδο του αστέρα του Σκύλου. Η γυμνή φιγούρα της Ίσιδας μπορεί κάλλιστα να υποδηλώνει ότι η Φύση δεν λαμβάνει το καταπράσινο ένδυμα της έως ότου η άνοδος των νερών του Νείλου απελευθερώσει τη βλαστική ζωή των φυτών και των λουλουδιών”.

Manly P. Hall, The Secret Teachings of all Ages

Στον Ελευθεροτεκτονισμό

Στις Μασονικές στοές, ο Σείριος είναι γνωστός ως “Blazing Star” (Πυριφλεγές Αστέρι) και μια απλή ματιά στον μασονικό συμβολισμό αποκαλύπτει τη μεγάλη σημασία του. Ο Μασονικός συγγραφέας William Hutchinson γράφει για τον Σείριο: “Είναι το πρώτο και το πιο εξυψωμένο αντικείμενο που απαιτεί την προσοχή μας στη στοά”. Πρόκειται στην ουσία για αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο το φως του Σείριου έφτανε στη Μεγάλη Πυραμίδα κατά τη διάρκεια των μυήσεων.

“Οι αρχαίοι αστρονόμοι είδαν όλα τα μεγάλα Σύμβολα της Μασονίας στα Αστέρια. Ο Σείριος ακτινοβολεί στις στοές μας ως Πυριφλεγές Αστέρι”

[7. Albert Pike, Morals and Dogma]
Ο Σείριος στο κέντρο του μασονικού μωσαϊκού διαδρόμου
Ο Σείριος, το Πυριφλεγές Αστέρι, στο κέντρο του μασονικού μωσαϊκού διαδρόμου
To Πυριφλεγές Αστέρι φωτίζει τα μέλη της μασονικής στοάς
To Πυριφλεγές Αστέρι φωτίζει τα μέλη της μασονικής στοάς

“(Το Πυριφλεγές Αστέρι) αντιπροσώπευε αρχικά τον ΣΕΊΡΙΟ, ή το αστέρι του Σκύλου, τον προάγγελο του κατακλυσμού του Νείλου, τον Θεό ΆΝΟΥΒΙΣ, σύντροφο της ΊΣΙΔΑΣ κατά την αναζήτησή της για το σώμα του ΌΣΙΡΙ, αδελφού και συζύγου της. Έπειτα εξελίχτηκε σε απεικόνιση του ΏΡΟΥ, γιου του ΌΣΙΡΙ, ο οποίος συμβόλιζε επίσης τον Ήλιο, τον δημιουργό των εποχών και τον Θεό του Χρόνου, του γιου της ΊΣΙΔΑΣ, η οποία ήταν η καθολική φύση και ο ίδιος η πρωτόγονη ύλη, η ανεξάντλητη πηγή της Ζωής, η σπίθα της αδημιούργητης φωτιάς, ο παγκόσμιος σπόρος όλων των όντων. Ήταν επίσης ο ΕΡΜΉΣ, ο Δάσκαλος της Μάθησης, του οποίου το όνομα στα Ελληνικά είναι αυτό του Θεού Μερκούριου.”

[8. ‘Ο.π.]

Στον Ελευθεροτεκτονισμό διδάσκεται ότι το Πυριφλεγές Αστέρι είναι σύμβολο θεότητας, πανταχού παρουσίας (ο Δημιουργός υπάρχει παντού) και παντογνωσίας (ο Δημιουργός τα βλέπει και τα γνωρίζει όλα). Ο Σείριος είναι, επομένως, ο “ιερός τόπος” στον οποίο πρέπει να ανυψωθούν όλοι οι Μασόνοι : είναι η πηγή της θεϊκής δύναμης και ο προορισμός των θεϊκών ατόμων. Αυτή η έννοια αντιπροσωπεύεται συχνά στη μασονική τέχνη.

Ελευθεροτεκτονική τέχνη που απεικονίζει τον Σείριο
Ελευθεροτεκτονική τέχνη που απεικονίζει τον Σείριο ως προορισμό στο ταξίδι των Μασόνων

Για να επιτύχει την τελειότητα, ο μυημένος πρέπει να καταλάβει και να εσωτερικεύσει με επιτυχία τη διπλή φύση του κόσμου (το καλό και το κακό, το αρσενικό και το θηλυκό, το άσπρο και το μαύρο, κλπ.) μέσω της αλχημικής μεταμόρφωσης. Αυτή η ιδέα αντιπροσωπεύεται συμβολικά από την ένωση του Όσιρι και της Ίσιδας (οι θεμελιώδες αρχές του αρσενικού και του θηλυκού) ώστε να γεννήσει τον Ώρο, το παιδί-αστέρι, μία μορφή που θυμίζει τον Χριστό, τον τελειοποιημένο άνθρωπο του Ελευθεροτεκτονισμού που ισοδυναμεί με το Πυριφλεγές Αστέρι.

“Ο ήλιος και το φεγγάρι… αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγάλες αρχές… το αρσενικό και το θηλυκό… και οι δύο ρίχνουν το φως τους στους απογόνους τους, το πυριφλεγές αστέρι, τον Ώρο”.

[9. ‘Ο.π.]

Το αιγυπτιακό ιερογλυφικό που αντιπροσωπεύει τον Σείριο ερμηνεύεται ως αναπαράσταση αυτής της κοσμικής τριάδας.

Ιερογλυφικό που απεικονίζει τον Σείριο
Το ιερογλυφικό που απεικονίζει τον Σείριο περιέχει τρία στοιχεία: έναν “φαλλικό” οβελίσκο που αντιπροσωπεύει τον Όσιρι, έναν θόλο που μοιάζει με μήτρα και αντιπροσωπεύει την Ίσιδα, και ένα αστέρι που αντιπροσωπεύει τον Ώρο.

Αυτή η έννοια είναι πολύ σημαντική για τους Ελευθεροτέκτονες και έχει ενσωματωθεί σε μερικές από τις πιο σημαντικές κατασκευές στον κόσμο.

Μνημείο της Ουάσιγκτον
Στο Μνημείο της Ουάσιγκτον, ένας Αιγυπτιακός οβελίσκος αντιπροσωπεύει την αρσενική αρχή. Συνδέεται άμεσα με τον τρούλο του Καπιτωλίου ο οποίος αντιπροσωπεύει τη θηλυκή αρχή.
Μαζί παράγουν τον Ώρο, μια αόρατη ενέργεια που αντιπροσωπεύεται από τον Σείριο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω από τον Albert Pike, ο αιγυπτιακός θεός Ώρος και ο Σείριος συνδέονται συχνά. Στον Μασονικό συμβολισμό, το μάτι του Ώρου (ή το All-Seeing Eye, ο Παντεπόπτης οφθαλμός) απεικονίζεται συχνά περιτριγυρισμένο από τη λάμψη του φωτός του Σειρίου.

Μασονικός πίνακας
Μασονικός πίνακας που απεικονίζει τον ήλιο (ο οποίος αντιπροσωπεύει το αρσενικό) πάνω από τον αριστερό στύλο, το φεγγάρι (που αντιπροσωπεύει το θηλυκό) πάνω από τον δεξί στύλο και τον Σείριο (που αντιπροσωπεύει τον “τελειοποιημένο άνθρωπο”, τον Ώρο, γιος της Ίσιδας και του Όσιρι) πάνω από τον μεσαίο στύλο. Παρατηρήστε τον Παντεπόπτη οφθαλμό στον Σείριο.
Ο Παντεπόπτης οφθαλμός μέσα σε ένα τρίγωνο
Ο Παντεπόπτης οφθαλμός μέσα σε ένα τρίγωνο το οποίο συμβολίζει τη θεότητα και περιβάλλεται από τη λάμψη του Σείριου, το Πυριφλεγές Αστέρι
Ο Παντεπόπτης οφθαλμός μέσα στο Πυριφλεγές Αστέρι
Ο Παντεπόπτης οφθαλμός μέσα στο Πυριφλεγές Αστέρι στη Μασονική τέχνη.

Δεδομένης της συμβολικής συσχέτισης του Παντεπόπτη οφθαλμού και του Σείριου, η επόμενη εικόνα είναι αυτονόητη

Χαρτονόμισμα αμερικανικού δολαρίου
Χαρτονόμισμα αμερικανικού δολαρίου : το φως πίσω από τον Παντεπόπτη οφθαλμό δεν είναι από τον ήλιο αλλά από τον Σείριο. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε σε ευθυγράμμιση με τον Σείριο ο οποίος ως εκ τούτου φαίνεται να λάμπει ακριβώς πάνω από την Πυραμίδα.

Τάγμα του Ανατολικού Αστέρα

Τάγμα του Ανατολικού Αστέρα
Το σύμβολο είναι ένα ανεστραμμένο αστέρι, παρόμοιο με το Πυριφλεγές Αστέρι της Ελευθεροτεκτονικής

Θεωρείται ως η “γυναικεία εκδοχή” του Ελευθεροτεκτονισμού (αν και οι άνδρες μπορούν να ενταχθούν). Το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από το “Αστέρι της Ανατολής” που οδήγησε τους Τρεις Μάγους στον Ιησού Χριστό. Η αποκρυφιστική έννοια του συμβολισμού του ωστόσο καθιστά σαφές ότι το τάγμα αναφέρεται στον Σείριο, το σημαντικότερο αστέρι του Ελευθεροτεκτονισμού, τη μητρική του οργάνωση.

Ο Σείριος πάνω από τη Μεγάλη Πυραμίδα
Ο Σείριος πάνω από τη Μεγάλη Πυραμίδα

Helena Blavatsky, Alice Beily, και η Θεοσοφία

Η Helena Blavatsky και η Alice Bailey, δύο σημαντικές προσωπικότητες της Θεοσοφίας, θεωρούν ότι ο Σείριος είναι πηγή εσωτεριστικής δύναμης. Η Blavatsky δήλωσε ότι ο Σείριος ασκεί μυστικιστική επιρροή σε ολόκληρο τον επίγειο παράδεισο και συνδέεται με κάθε μεγάλη θρησκεία της αρχαιότητας.
Η Alice Bailey θεωρεί ότι το αστέρι του Σκύλου είναι η αληθινή “Μεγάλη Λευκή Στοά” (Great White Lodge) και πιστεύει ότι είναι το σπίτι της “Πνευματικής Ιεραρχίας”. Για αυτόν τον λόγο, θεωρεί τον Σείριο ως το “αστέρι της μύησης”.

“Αυτό είναι το μεγάλο αστέρι της μύησης επειδή η Ιεραρχία μας (μια εκδήλωση της δεύτερης πτυχής της θεότητας) βρίσκεται υπό την επίβλεψη ή τον πνευματικό έλεγχο της Ιεραρχίας του Σειρίου. Αυτές είναι οι σημαντικότερες ελεγχόμενες επιδράσεις με τις οποίες ο κοσμικός Χριστός εργάζεται πάνω στην αρχή του Χριστού στο ηλιακό σύστημα, στον πλανήτη, στον άνθρωπο και στις χαμηλότερες μορφές της ζωής. Ονομάζεται εσωτεριστικά “το λαμπρό αστέρι της ευαισθησίας”.

[10. Alice Bailey, Esoteric Astrology]

Όπως και περισσότεροι εσωτεριστικοί συγγραφείς, η Bailey θεωρεί ότι ο Σείριος έχει μεγάλη επίδραση στην ανθρώπινη ζωή.

“Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να εξηγήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα, είναι να απαριθμήσουμε εν συντομία μερικές από τις κοσμικές επιρροές στον πλανήτη μας, οι οποίες παράγουν αποτελέσματα στη συνείδηση των ανθρώπων, και προκαλούν ορισμένα φαινόμενα κατά τη διαδικασία της μύησης.
Πρώτα απ ‘όλα ο ήλιος Σείριος εκπέμπει μια ενέργεια ή μια δύναμη. Αν μπορούμε να το πούμε και έτσι, η ενέργεια της σκέψης ή της δύναμης του μυαλού, στο σύνολό της, φτάνει στο ηλιακό σύστημα από ένα μακρινό κοσμικό κέντρο μέσω του Σείριου. Ο Σείριος ενεργεί ως πομπός, ή ως κέντρο εστίασης, από όπου προέρχονται εκείνες οι επιρροές που παράγουν αυτοσυνείδηση στον άνθρωπο.”

[11. Alice Bailey, Initiation, Human and Solar]

Ο Aleister Crowley, το AA και ο Kenneth Grant

Το 1907, ο Crowley έφτιαξε το δικό του απόκρυφο τάγμα, το AA – συντόμευση της ονομασίας Argentium Astrum, το οποίο μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως “Τάγμα του Ασημένιου Αστεριού” (The Order of the Silver Star). Το “Ασημένιο Αστέρι” αναφέρεται φυσικά στον Σείριο. Αν και ο ίδιος ο Crowley δεν αναφερόταν σχεδόν ποτέ ξεκάθαρα στο αστέρι του Σκύλου, ολόκληρη η μαγική φιλοσοφία του, από την εποχή που ήταν νεαρός Ελευθεροτέκτoνας έως τα τελευταία του χρόνια ως Επικεφαλής του Ο.Τ.Ο (Ordo Templi Orientis), είναι απόλυτα σύμφωνη με την επιρροή του Σείριου, η οποία αναγνωρίστηκε και εκφράστηκε από άλλους συγγραφείς της εποχής του. Η υποτιθέμενη επαφή του με τον φύλακα άγγελο του τον οδήγησε αργότερα στη συγγραφή του “Liber AL: The Book of the Law” το οποίο πιστεύεται ότι προήλθε μέσω κάποιας ανώτερης επικοινωνίας με τον Σείριο.

Μπορεί ο Crowley να χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένες λέξεις για να περιγράψει τον Σείριο, ωστόσο ο μαθητής του ο Kenneth Grant έχει γράψει εκτενώς και ρητά για το συγκεκριμένο θέμα. Σε πολλά βιβλία του περιγράφει τον Σείριο ως ένα ισχυρό κέντρο μαγικής μαγνητικής δύναμης. Ήταν πεπεισμένος ότι το αστέρι μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστήρια των Αιγυπτιακών παραδόσεων. Μία από τις πιο σημαντικές και αμφιλεγόμενες διατριβές του ήταν η “Sirius / Set current”, η οποία αναφέρεται σε μια εξωγήινη διάσταση που συνδέει τον Σείριο, τη Γη και τον Σετ, τον Αιγυπτιακό θεό του Χάους – που αργότερα συνδέθηκε με τον Σατανά.

“Ο Σετ είναι ο μυητής, το άνοιγμα της ανθρώπινης συνείδησης στις ακτίνες του Αθάνατου Θεού ο οποίος αντιπροσωπεύεται από τον Σείριο – τον Ήλιο του Νότου.”

[12. Kenneth Grant, The Magical Revival]

“Ο Σείριος, ή ο Σετ, ήταν ο αρχικός “ακέφαλος” – το φως της κατώτερης περιοχής (του νότου) και ήταν γνωστός (στην Αίγυπτο) ως Άν (σκύλος), εξ ου και ο Σετ-Αν (Σατανάς), Άρχοντας των ανυπόφορων/κολασμένων περιοχών, του τόπου της θερμότητας, που αργότερα ερμηνεύτηκε με ηθική έννοια ως “κόλαση”.

[13. ‘Ο.π.]

Αν και κάθε απόκρυφη φιλοσοφία περιγράφει τον Σείριο με ελαφρώς διαφορετικούς όρους, θεωρείται διαρκώς ως ο “ήλιος πίσω από τον ήλιο”, η πραγματική πηγή της απόκρυφης δύναμης. Θεωρείται επίσης ως η αφετηρία της ανθρώπινης γνώσης και συνδέεται άμεσα με τον πλανήτη μας. Η λατρεία του Σείριου δεν ανήκει απλά στο παρελθόν αλλά συνεχίζεται έως τις μέρες μας.

Ο Σείριος στη Λαϊκή Κουλτούρα

Οι άμεσες αναφορές της λαϊκής κουλτούρας στον Σείριο είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν επίσης πολλές κρυφές αναφορές (οι οποίες προφανώς προορίζεται σε αυτούς που “γνωρίζουν”) σε κάποιες σημαντικές ταινίες, όπου το αστέρι έχει το ρόλο του μυητή και θεϊκού δασκάλου. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Η Γαλάζια Νεράιδα στην ταινία Πινόκιο της Disney
Στην ταινία Πινόκιο της Disney, βασισμένη σε μια ιστορία που γράφτηκε από τον Ελευθεροτέκτoνα Carlo Collodi, ο Τζεπέτο προσεύχεται στο πιο λαμπερό αστέρι στον ουρανό ώστε να αποκτήσει ένα “πραγματικό αγόρι”. Η Γαλάζια Νεράιδα (το χρώμα της είναι μια αναφορά στη γαλάζια λάμψη του Σείριου) κατεβαίνει στη συνέχεια από τον ουρανό για να δώσει ζωή στον Πινόκιο. Καθ ‘όλη την αναζήτηση της μαριονέτας να γίνει αγόρι (αλληγορία εσωτεριστικής μύησης), η Γαλάζια Νεράιδα καθοδηγεί τον Πινόκιο στο “σωστό μονοπάτι”. Ως εκ τούτου, ο Σείριος είναι πηγή ζωής, οδηγός και δάσκαλος.

Το θεματικό τραγούδι της ταινίας αναφέρεται επίσης στον Σείριο :

When you wish upon a star, makes no difference who you are
Anything your heart desires will come to you

If your heart is in your dreams, no request is too extreme
When you wish upon a star as dreamers do

(Fate is kind, she brings to those who love
The sweet fulfillment of their secret longing)

Like a bolt out of the blue, fate steps in and sees you thru
When you wish upon a star, your dreams come true

Και στα Eλληνικά :

Σε ένα αστέρι αν ευχηθείς, με τα λόγια της ψυχής
Ο,τι και αν κρυφά ποθείς θα’ρθει θα δεις

Το όνειρο το πιο τρελό μάθε θα βγει αληθινό
Μέσα από την καρδιά σου αν προσευχηθείς

(…)

Σείριος Μπλακ στο Χάρι Πότερ
Στο Χάρι Πότερ, ο χαρακτήρας Σείριος Μπλακ αναφέρεται πιθανότατα στον Σείριο B. (το πιο “σκοτεινό” αστέρι του δυαδικού συστήματος του Σείριου). Είναι ο νονός του Χάρι Πότερ, κάτι το οποίο αποδίδει στο Σείριο για άλλη μια φορά τις ιδιότητες δασκάλου και οδηγού. Ο μάγος μπορεί να μετατραπεί σε μαύρο σκυλί, άλλη μία αναφορά στο “αστέρι του Σκύλου”.
Προβολέας "Sirius" στο Truman Show
Στο Truman Show, ένας προβολέας – μιμούμενος το φως αστεριού – πέφτει από τον ουρανό και σχεδόν χτυπά τον πρωταγωνιστή. Πάνω στην ετικέτα αναγράφεται “Sirius”. Η συνάντηση του Truman με τον Σείριο του δίνει μια γεύση της “αληθινής γνώσης” και τον ωθεί στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο Σείριος είναι, επομένως, το “αστέρι της μύησης”. Κάνει τον Truman να συνειδητοποιήσει τους περιορισμούς του ψεύτικου κόσμου του (ο υλικός μας κόσμος) και τον οδηγεί στην ελευθερία (πνευματική χειραφέτηση).

Επίλογος

Από την αυγή του πολιτισμού έως τη σύγχρονη εποχή, από τις απομακρυσμένες φυλές της Αφρικής έως τις μεγάλες πρωτεύουσες του σύγχρονου κόσμου, ο Σείριος θεωρούταν – και εξακολουθεί να θεωρείται – ως ζωοδότης. Παρά τις διαφορές μεταξύ των πολιτισμών και των εποχών συναντάμε πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά, κάτι που μας οδηγεί να αναρωτηθούμε : πώς μπορούν όλοι οι ορισμοί του αστεριού να συμβαδίζουν τόσο τέλεια; Υπάρχει μια κοινή πηγή στους μύθους; Το αστέρι του Σκύλου συνδέεται πάντα με τη θεότητα και θεωρείται πηγή γνώσης και δύναμης. Αυτές οι διασυνδέσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς αν εξετάσουμε τις διδασκαλίες και τον συμβολισμό των μυστικών κοινωνιών, οι οποίες ανέκαθεν δίδασκαν μια μυστικιστική σχέση με το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα. Υπάρχει κάποιο κοινό ανάμεσα στην ανθρώπινη εξέλιξη και τον Σείριο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας.

Σχολιάστε

Loading...